Σύνδεση / Εγγραφή

Blog

Museum Finder Blog
Η πρώτη φιάλη του Ούζου Πλωμαρίου και η ιστορία της

Η πρώτη φιάλη του Ούζου Πλωμαρίου και η ιστορία της

Η φιάλη του Ούζου Πλωμαρίου αποτελεί σημείο αναφοράς και σύμβολο ιστορικό που διηγείται περιεκτικά την ιστορία του ούζου -του εθνικού μας αποστάγματος- και καταδεικνύει την εξέλιξη της ποτοποιίας μέσα στον αιώνα. Ανάμεσα στην αναδρομική έκθεση των μουσειακών φιαλών του Ούζου Πλωμαρίου ξεχωρίζουμε τη φιάλη της 1ης εμφιάλωσης. Πληθωρική και παραδοσιακή σφραγίζεται με τον φυσικό φελλό και κοσμείται από το φτερωτό σύμβολο που αποπνέει μέχρι και σήμερα μια αίσθηση μυστηρίου. Ο φτερωτός κάθετος «τροχός» κατέχει κεντρική θέση επί της φιάλης αποδιδόμενος σύμφωνα με την προφορική λαϊκή παράδοση άλλοτε ως χρυσό νόμισα από τη Γαλλία και άλλοτε ως ρόδα εξέλιξης και σύμβολο προόδου.

Η πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι ο Ισίδωρος Αρβανίτης σε ένα ταξίδι του στη Γαλλία μοιράστηκε το όραμα του με έναν φίλο του. Ο φίλος του, έβαλε μαζί του στοίχημα ένα χρυσό νόμισμα πως δεν θα τα καταφέρει. Ο Ισίδωρος Αρβανίτης πείσμωσε και αφού γύρισε στο νησί ξεκίνησε τις προσπάθειες για να πραγματοποιήσει το όνειρό του και τελικά τα κατάφερε δημιουργώντας το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη. Λέγεται, πως ο Ισίδωρος Αρβανίτης έστειλε την πρώτη φιάλη στον φίλο του στην Γαλλία. Εκείνος μόλις δοκίμασε το εκλεκτό ούζο, ενθουσιάστηκε από τη γεύση και το άρωμά του. Παραδέχθηκε την ήττα του και έστειλε στον Ισίδωρο Αρβανίτη το χρυσό νόμισμα του στοιχήματος. Έτσι, ο Πλωμαρίτης αποφάσισε να αποτυπώσει το νόμισμα στην πρώτη του ετικέτα μαζί με τα φτερά του φύλακα – αγγέλου που απεικονίζονταν σε αυτό, ως σύμβολο της πρώτης «νίκης» του Ούζου Πλωμαρίου, αλλά και ως γούρι για το ταξίδι που ξεκινούσε.

Η πρώτη (αριστερά) και η σημερινή (δεξιά) φιάλη του ούζου Πλωμαρίου.

Η δεύτερη ιστορία περιγράφει το όραμα του Ισίδωρου Αρβανίτη να φτιάξει στο Πλωμάρι της Λέσβου, την πατρίδα του ούζου, ένα ξεχωριστό ούζο που θα γινόταν ξακουστό στα πέρατα της γης. Πέρασε πολλά χρόνια αναζήτησης και πειραματισμών ώσπου δημιούργησε την ιδανική συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη. Στην πρώτη ετικέτα τοποθέτησε ως σύμβολο έναν κάθετο τροχό που συμβόλιζε την αέναη εξέλιξη και τα δύο φτερά του θεού Ερμή, προστάτη του εμπορίου και ταξιδιού, ως ένδειξη καλής τύχης. Χρησιμοποιώντας αυτό το σύμβολο, ο Ισίδωρος Αρβανίτης θέλησε να δείξει ότι το Ούζο Πλωμάρι ήταν έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του και να «ταξιδέψει» σε όλο τον κόσμο.

Εκατέρωθεν του συμβόλου εντοπίζουμε τα χρυσά μετάλλια νίκης και τις ιστορικές βραβεύσεις του Ούζου Πλωμαρίου από συμμετοχές σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις της εποχής. Ξεχωρίζουμε το χρυσό βραβείο του 1935 από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και τα χρυσά βραβεία από τους διαγωνισμούς που υλοποιήθηκαν στη Λέσβο -στην πατρίδα του ούζου- τη δεκαετία του ’50.

Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, η ανάγκη για εξωστρέφεια πέρα από τα στενά όρια του Πλωμαρίου οδήγησε τον Αρβανίτη σε μια πρωτοποριακή για την εποχή κίνηση: να τοποθετήσουν το διάσημο απόσταγμα σε φιάλη την οποία σχεδίασαν και κόσμησαν με ετικέτα θέτοντας τις βάσεις δημιουργίας ενός αναγνωρισμένου σήματος.

Ο επισκέπτης του Κόσμου του Ούζου, μπορεί να θαυμάσει ολόκληρη την εξέλιξη της φιάλης του Ούζου Πλωμαρίου από την πρώτη έως την τελευταία. Η χρονολογική παρουσίαση αποτυπώνει τις αλλαγές και τις προσαρμογές των φιαλών στην αισθητική, τα ήθη και τις τάσεις των περασμένων δεκαετιών υλοποιώντας ένα ταξίδι στον 20ο αιώνα με όχημα… το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Σχετικά Άρθρα