Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το 1999 αγοράστηκε το παράσπιτο του αρχοντικού της Πούλκως στη Γεράνεια απ’ το ζεύγος Χρήστο Τσιότσιο και Τατιάνα Ντέρου. Το κτίσμα αναστηλώθηκε χωρίς χρηματοδοτήσεις και λειτουργεί απ’ το 2007 ως επισκέψιμη παραδοσιακή κατοικία εμπλουτισμένη με άφθονο και αξιόλογο λαογραφικό υλικό του 18ου ,19ου και 20ου αιώνα.

Η συλλογή αποτελείται από 3800 αντικείμενα ,τα οποία συλλέχθηκαν απ’ τη Σιάτιστα κατά τη διάρκεια 27 ετών. Αρχικά από μπαζότοπους , στην πορεία από συγγενείς και φίλους και εν τέλει απ’ όλη την τοπική κοινωνία, η οποία βλέποντας το αποτέλεσμα στήριξε πάρα πολύ την προσπάθεια αυτή.

Στο κατώι του σπιτιού υπάρχουν σκεύη τα οποία χρησιμοποιούνταν στη Σιάτιστα τους περασμένους αιώνες, εργαλεία οικοτεχνίας (αργαλειός, ανέμη, λανάρι κ.λπ.), εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι Σιατιστινοί για την αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση, καθώς και για τη μεταφορά του κρασιού (βαρέλια, δερμάτια κ.λπ.) αλλά και για τις άλλες αγροτικές εργασίες καθώς και για την κτηνοτροφία. Επίσης υπάρχει πλήθος από υφαντά και πλεκτά ρούχα και στρωσίδια.

Στον όροφο συναντούμε ένα πλήρως εξοπλισμένο παλιό σιατιστινό σπίτι, με την παραδοσιακή κουζίνα και το νοικοκυριό της, την κρεβατοκάμαρα, τον καλό οντά και το χειμωνιάτικο. Όλα είναι εξοπλισμένα με πολύτιμα αντικείμενα, που ταξίδεψαν μαζί με τους πραματευτάδες ή κατασκευάστηκαν από ντόπιους τεχνίτες με μεράκι, και είναι στρωμένα με στρωσίδια τα οποία κατασκεύασαν χρυσοχέρες Σιατιστινές. Επίσης, η συλλογή περιλαμβάνει παλιά παιδικά παιχνίδια, βιβλία και νομίσματα παλαιότερων εποχών.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Μετά από τηλεφωνική συννενόηση

Τρίτη

Μετά από τηλεφωνική συννενόηση

Τετάρτη

Μετά από τηλεφωνική συννενόηση

Πέμπτη

Μετά από τηλεφωνική συννενόηση

Παρασκευή

Μετά από τηλεφωνική συννενόηση

Σάββατο

Μετά από τηλεφωνική συννενόηση

Κυριακή

Μετά από τηλεφωνική συννενόηση

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Σιάτιστα, 50300, Κοζάνη

GPS:

40.259527779904, 21.55054617611

Τηλέφωνο:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το κόστος εισόδου στη συλλογή

Πηγή Πληροφοριών

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία