Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη είναι το μοναδικό Μουσείο για το σύγχρονο κόσμημα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1993 και άνοιξε στο κοινό τον Δεκέμβριο του 1994, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτιστικού χαρακτήρα. Το ΜΚΗΛ στεγάζεται στο παλιό εργαστήριο του Ηλία Λαλαούνη, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Το κτίριο, μία όμορφη οικία της δεκαετίας του ’30, ανακαινίσθηκε από τον Βασίλη Γρηγοριάδη σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Bernard Zehrfuss. Σήμερα το Μουσείο στεγάζει στις μόνιμες συλλογές του περισσότερα από 4000 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές, σχεδιασμένες από τον ιδρυτή του Ηλία Λαλαούνη, μεταξύ του 1940 και 2000.

Από το 2001 προστίθενται στις μόνιμες συλλογές κοσμήματα, μικρογλυπτά και έργα διακοσμητικών τεχνών από τον ελληνικό και άλλους πολιτισμούς, με αποτέλεσμα τα εκθέματα του Μουσείου να εμπλουτίζονται συνεχώς. Περιοδικές εκθέσεις, πολιτιστικά και ερευνητικά προγράμματα και εκπαιδευτικές προτάσεις για παιδιά και νέους, εκδόσεις και προγράμματα ενηλίκων οργανώνονται διαρκώς. Οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες του ΜΚΗΛ δίνουν έμφαση σε κοινωνικά προγράμματα για ειδικές ομάδες, όπως εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές και άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και διαλέξεις και εργαστήρια για ενήλικες, ενώ συχνά επικεντρώνονται σε θέματα διακοσμητικών τεχνών, στην χρυσοχοΐα, στον σχεδιασμό και την πρακτική της κατασκευής του κοσμήματος.

Το ΜΚΗΛ είναι ένας ζωντανός και σύγχρονος οργανισμός με εκθέματα, δραστηριότητες και χώρους για μικρούς και μεγάλους. Ατενίζοντας το μέλλον, το Μουσείο εστιάζει τους στόχους του στην εξέλιξή του σε ένα διεθνές κέντρο προαγωγής της ιστορίας του κοσμήματος, της τέχνης της χρυσοχοΐας, αλλά και των διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών γενικότερα.

Τα μόνιμα εκθέματα απαρτίζονται από τις συλλογές του Ηλία Λαλαούνη, καθώς και κοσμήματα, έργα μικρογλυπτικής και εφαρμοσμένων τεχνών από ιδιωτικές συλλογές.

Στον πρώτο όροφο οι μόνιμες συλλογές έχουν οργανωθεί σε 6 θεματικές ενότητες: «Χρυσή Αυγή της Τέχνης», «Η Ιστορία του Ελληνικού Κοσμήματος», «Συλλογές εμπνευσμένες από Ξένους Πολιτισμούς», «Συλλογές εμπνευσμένες από τη Φύση», «Συλλογές εμπνευσμένες από το Διάστημα, τη Βιολογία, την Τεχνολογία», «Ειδικές Αναθέσεις και Ιδιωτικές Δωρεές».

Στον δεύτερο όροφο εκτίθενται μικρογλυπτά από τις μόνιμες συλλογές, τα οποία εναλλάσσονται με περιοδικές εκθέσεις από τον χώρο των εφαρμοσμένων και διακοσμητικών τεχνών. Επιπλέον, στο Μουσείο στεγάζεται το αρχείο των συλλογών του Ηλία Λαλαούνη που περιλαμβάνει μοντέλα, μακέτες, σχέδια, καθώς και φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

9.00 – 21.00

Τρίτη

9.00 – 15.00

Τετάρτη

9.00 – 21.00

Πέμπτη

9.00 – 15.00

Παρασκευή

9.00 – 15.00

Σάββατο

9.00 – 21.00

Κυριακή

9.00 – 21.00

Το μουσείο παραμένει κλειστό κάθε Κυριακή, Δευτέρα & Εθνικές Αργίες.

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Καρυατίδων & Καλλισπέρη 12, 117 42, Ακρόπολη

GPS:

37.9691872, 23.7266751

Τηλέφωνο:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

5€

Μειωμένο Εισιτήριο

4€

Δωρεάν Είσοδος

Κάθε Σάββατο

Δικαιούχοι Μειωμένης Εισόδου

Φοιτητές, συνταξιούχοι, και ομάδες επισκεπτών άνω των 10 ατόμων

Δικαιούχοι Δωρέαν Εισόδου

Φίλοι του ΜΚΗΛ, Παιδιά και νέοι έως 18 ετών, ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους, Αρχαιολόγοι,Εκπαιδευτικοί, Καλλιτέχνες, Δημοσιογράφοι, Διπλωματικό Σώμα, Μέλη του ICOM, Διπλωματούχοι ξεναγοί, Για όλους τους επισκέπτες ελεύθερη είσοδος κάθε Σάββατο (εκτός ειδικών ξεναγήσεων)

Σημειώσεις

Οι επισκέπτες του Μουσείου υπόκεινται σε έλεγχο ασφαλείας. Η άδεια εισόδου στους χώρους του Μουσείου εξαρτάται από τον κανονισμό αυτό. Το προληπτικό αυτό μέτρο είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική προστασία του Μουσείου και των συλλογών του, αλλά κυρίως για την ασφάλεια των επισκεπτών. Η βοήθειά σας μας είναι πολύτιμη και σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία