Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Σιάτιστας επιδιώκει να εξοικειώσει τον απλό πολίτη με την εκκλησιαστική τέχνη, αλλά και να προβάλλει τις σχέσεις που ανέπτυξε η ορεινή Σιάτιστα με τα γνωστά κέντρα παραγωγής έργων τέχνης. Ο χώρος που φιλοξενεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο βρίσκεται στον 1ο όροφο νεόκτιστου κτιρίου στον περίβολο του Μητροπολιτικού Μεγάρου Σιάτιστας. Το εμβαδόν της αίθουσας είναι 144 τ.μ. Τα εκθέματα, περιλαμβάνουν εικόνες, ξυλόγλυπτα, αντικείμενα μικροτεχνίας, βιβλία, άμφια και έχουν συλλεχθεί από τους ναούς και τα μοναστήρια της περιοχής .

Φιλοξενούνται εικόνες του 16ου αι., εποχής πρωιμότερης της δημιουργίας της Σιάτιστας, του 17ου αι. με στοιχεία δυτικής τεχνοτροπίας, όπως η εικόνα με την αποκάλυψη του Θεόδωρου Πουλάκη, του 18ου αι. Τα έργα μικροτεχνίας εκπροσωπούν τις διάφορες τάσεις των εποχών που δημιουργήθηκαν. Αξιόλογο είναι ένα κάλυμμα ευαγγελίου, το οποίο συνοδεύεται από κείμενο τυπωμένο το 1590. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η συλλογή τυπωμένων βιβλίων και χειρογράφων, όπως ο κώδικας του Ζωσιμά, και χειρογράφων με θεολογικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο. Τα περισσότερα βιβλία έχουν τυπωθεί σε γνωστά τυπογραφεία της Κωνσταντινούπολης και της Βενετίας του 17ου και 18ου αι. Εκτίθενται επίσης λειτουργικά άμφια, που εκπροσωπούν την κεντητική τέχνη και προέρχονται όλα από το ίδιο εργαστήρι. Το μουσείο ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης η οποία έχει την ευθύνη της λειτουργίας του, ενώ την εποπτεία της συντήρησης των εκθεμάτων έχει η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το κτίριο που φιλοξενεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Σιάτιστας χτίστηκε στον περίβολο του Μητροπολητικού μεγάρου στη συνοικία της Χώρας στο κέντρο της Σιάτιστας, πριν λίγα χρόνια με έξοδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης και κατά καιρούς φιλοξένησε μικρές εκθέσεις που οργάνωσε η Μητρόπολη. Το 2001 ολοκληρώθηκε η δημιουργία της παρούσας έκθεσης.

Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 55.000.000 δρχ. και εκτελέστηκε με αυτεπιστασία από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με την συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως, της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και της Νομαρχίας Κοζάνης.

Συντάκτης
Αντώνης Πέτκος, αρχαιολόγος & Κωνσταντία Δρόσου, αρχαιολόγος

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες ωραρίου.

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Σιάτιστα, 503 00, Δήμος Βοΐου

GPS:

40.2593571, 21.5498752

Τηλέφωνο:
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το κόστος εισόδου.

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία