Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου κτίστηκε το 1932 για να στεγάσει τα πολυάριθμα αντικείμενα που έφερνε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Η ανέγερσή του έγινε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, με δωρεά της Ada Small Moore.

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Stuart Thompson, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της «Σχολής του Σικάγο». Η δυτική του πτέρυγα προστέθηκε αργότερα, το 1951. Οι χώροι του Μουσείου οργανώθηκαν γύρω από δύο αίθρια, που δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο κτήριο.

Το διάστημα 2007-2008 έγιναν εργασίες για την αναβάθμιση του Μουσείου, με χρηματοδότηση του Γ΄ ΚΠΣ. Τότε ανακαινίστηκαν οι δύο αίθουσες που στέγαζαν τις προϊστορικές συλλογές και τα ευρήματα από το Ασκληπιείο.

Το 2015 ολοκληρώθηκαν μεγάλης κλίμακας εργασίες στην ανατολική και νότια πτέρυγα. Στους χώρους αυτούς φιλοξενείται πλέον μια νέα έκθεση για την αρχαία Κόρινθο, από τα γεωμετρικά χρόνια μέχρι και την καταστροφή της από τους Ρωμαίους, το 146 π.Χ. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Εκθεσιακοί Χώροι

Η Κορινθία στα προϊστορικά χρόνια

Στον εκθεσιακό χώρο «Η Κορινθία στα Προϊστορικά χρόνια» εκτίθενται ποικιλόμορφα αγγεία και λατρευτικά ειδώλια από τις ανασκαφές στις θέσεις Κοράκου, Ζυγουριές, Αρχαία Κόρινθος και Γωνιά, που μαρτυρά την κατοίκηση και την έντονη δραστηριότητα στην περιοχή και κατά την προϊστορική περίοδο.

Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη-κράτος

Ο εκθεσιακός χώρος «Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη κράτος» αποτελείται από δύο πτέρυγες: Στην πρώτη εκτίθενται οι δίδυμοι Κούροι που κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκάπηλων στην Κλένια Κορινθίας, συνευρήματα από το νεκροταφείο της Τενέας, αλλά και αντικείμενα από σημαντικές κώμες και ιερά της πόλης – κράτους.

Ασκληπιείο, το ιερό θεραπευτήριο

Στον εκθεσιακό χώρο «Ασκληπιείο, το ιερό θεραπευτήριο» φιλοξενούνται μοναδικά ευρήματα από το ιερό του Ασκληπιού στην Αρχαία Κόρινθο, κυρίως πήλινα αναθήματα πιστών στη μορφή ανθρώπινων μελών του 4ου – 3ου αιώνα π.Χ., αλλά και βυζαντινές επιτύμβιες στήλες του 5ου-6ου αιώνα μ.Χ. από το παρακείμενο πρωτοχριστιανικό νεκροταφείο της πόλης.

Κόρινθος, αποικία Ρωμαίων

Ο εκθεσιακός χώρος «Κόρινθος, αποικία Ρωμαίων» περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό γλυπτών και ενδιαφέροντα ψηφιδωτά από ρωμαϊκές επαύλεις της Colonia Laus Iulia Corinthiensis, καθώς και ορισμένα αντικείμενα – κυρίως εφυαλωμένα πινάκια – από την μετέπειτα βυζαντινή πόλη, καθώς και από την εποχή της Φραγκοκρατίας.

Στον ίδιο χώρο, φιλοξενείται η εμβόλιμη εκθεσιακή ενότητα «Επιστροφή στη γενέθλια γη», στην οποία παρουσιάζονται 274 επαναπατρισθέντα αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το Μουσείο το 1990 και εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ δέκα χρόνια αργότερα.

Αίθριο

Στο Αίθριο του Μουσείου, καθώς και στους ημι-υπαίθριους χώρους των δύο περιμετρικών στοών του, εκτίθενται γλυπτά, ανάγλυφα, ελληνικές και λατινικές επιγραφές από την Αρχαία Κόρινθο, καθώς και τεκμήρια της παρουσίας της κοινότητας των Ιουδαίων στη ρωμαϊκή πόλη.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

08:00-20:00

Τρίτη

08:00-20:00

Τετάρτη

08:00-20:00

Πέμπτη

08:00-20:00

Παρασκευή

08:00-20:00

Σάββατο

08:00-20:00

Κυριακή

08:00-20:00

Από 11 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, 08:00-20:00 | Από 1 Νοεμβρίου έως 10 Απριλίου, 08:00-15:00 | Από 1 Οκτωβρίου έως 15 Οκτωβρίου, 08:00-19:00 | Από 16 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου, 08:00-18:00

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Ενιαίο Εισιτήριο

8€ (Ισχύει για τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο)

Μειωμένο Ενιαίο Εισιτήριο

4€ (Ισχύει για τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο)

Δωρεάν Είσοδος

Ελεύθερη είσοδος για όλους στις εξής ημέρες και επετείους: Μνήμη Μελίνας Μερκούρη, 6 Μαρτίου | Διεθνής Ημέρα Μνημείων, 18 Απριλίου | Διεθνής Ημέρα Μουσείων, 18 Μαϊου | Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου | Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς – τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτεμβρίου | Επέτειος 28ης Οκτωβρίου | Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

Δικαιούχοι Δωρέαν Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος ισχύει για κατόχους δελτίου ελευθέρας εισόδου, κάρτας ICOM ή ICOMOS ή κάρτας πολιτισμού, για ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες και τους συνοδούς τους, νέους έως 18 ετών, ξεναγούς, συνοδούς εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους ΥΠΠΟ, φίλους μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, φοιτητές και σπουδαστές με επίδειξη του σχετικού αποδεικτικού εγγράφου.

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία