Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Τμήμα Πινακοθήκης και Εικαστικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων στεγάζεται στην Casa Bianca, διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας 180 & Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Η Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις είτε από τις μόνιμες συλλογές της είτε σε συνεργασία με φορείς, μουσεία κλπ. στους τρεις εκθεσιακούς της χώρους, στην Casa Bianca, το Γενί Τζαμί και το Αλατζά Ιμαρέτ, κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.

Ιδρύθηκε το 1966 ως τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης και αρχικά στεγάστηκε σε δύο αίθουσες που της παραχωρήθηκαν εντός του μεγάρου της ΧΑΝΘ. Το 1974 αποσπάστηκε από τη δικαιοδοσία της Βιβλιοθήκης ως μέλος της κοινής διεύθυνσης Βιβλιοθήκης – Πινακοθήκης – Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας του μεγάλου σεισμού που έπληξε το 1978 την πόλη, η πινακοθήκη σταμάτησε τη λειτουργία της μέχρι το 1982 ενώ τον Δεκέμβριο του 1986 μεταφέρθηκε στη Βίλλα Μορντώχ. Κατά το 2013, η πινακοθήκη μεταστεγάστηκε στο παλιό αρχοντικό Κάζα Μπιάνκα.

Συλλογές:

Συλλογή Νικολάου Γύζη

Τα έργα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Νικόλαου Γύζη, που γεννήθηκε στην Τήνο το 1842 και σπούδασε στη Αθήνα και στο Μόναχο, αποτελούν την μεγαλύτερη και σημαντικότερη δωρεά έργων της πινακοθήκης.

Η συλλογή της οικογένειας Γύζη, από την οποία προέρχονται, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το 1999. Το 2001 με την συμπλήρωση 100 χρονών από το θάνατο του καλλιτέχνη, πραγματοποιήθηκε η έκθεση, “O Γύζης στην Τήνο” με τα έργα της συλλογής και αμέσως μετά η οικογένεια του ζωγράφου δώρισε στη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης τη συλλογή της, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας στεγάζεται μόνιμα, στον πρώτο όροφο της Casa Bianca.

Η έκθεση περιλαμβάνει πορτρέτα της οικογενείας Γύζη, αφίσες και διπλώματα, ηθογραφικά, θρησκευτικά και αλληγορικά θέματα, νεκρές φύσεις καθώς και σχέδια και ελαιογραφίες από τη Βαυαρία και το Τιρόλο.

Σε ιδιαίτερη αίθουσα εκτίθενται οι ζελατίνες του καλλιτέχνη, σχέδια με μελάνι πάνω σε φωτογραφικό φιλμ – μια επινόηση του ίδιου, για να ξεπεράσει το πρόβλημα της έλλειψης φωτός τους φθινοπωρινούς μήνες στο Μόναχο.
Μια σειρά ντοκουμέντων, σπάνιων φωτογραφιών και εκδόσεων πλαισιώνει την έκθεση.

Συλλογή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εικόνων

Η συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων της Δημοτικής Πινακοθήκης καλύπτει μέρος από το μεγάλο κενό, που υπάρχει στην πόλη, σε φορητές εικόνες που δημιουργήθηκαν στα ζωγραφικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της βυζαντινής εποχής αλλά και της οργανικής συνέχειάς της στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Οι εικόνες της Δημοτικής Πινακοθήκης διαγράφουν διαχρονικά την πορεία της βυζαντινής ζωγραφικής από τις αρχές του 14ου αι., μία λαμπρή εποχή της βυζαντινής τέχνης, ως τον 19ο αιώνα με την ποικιλία των καλλιτεχνικών τάσεων.

Το 1987, οι 63 εικόνες που αποτελούν τη συλλογή, παραλήφθηκαν από το τμήμα Β’ Κοιμητηρίων Ευαγγελίστριας της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων του Δήμου Θεσσαλονίκης για φύλαξη, καταγραφή, μελέτη και ένταξή τους στις συλλογές της. Από την επόμενη χρονιά, άρχισε η συντήρηση των εικόνων υπό την εποπτεία της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με δαπάνες του Δήμου.

Από αυτές συντηρήθηκαν οι 35 σημαντικότερες και εκτέθηκαν το 1992, αρχικά στη Ροτόντα και μετά στην Πινακοθήκη. Το 1993 προστέθηκαν, από τον ίδιο ναό, 13 ακόμα εικόνες του τέμπλου του, το βημόθυρο και ο Σταυρός (Λυπηρό). Η αρχαιολόγος Δρ. Α. Τούρτα ανέλαβε την επιστημονική επεξεργασία του υλικού και τη σύνταξη του καταλόγου που τεκμηριώνει τη συλλογή.

Συλλογή Λαϊκής Εικονογραφίας

Στις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης ανήκει και η συλλογή 205 λιθογραφιών του Θεσσαλονικιού ζωγράφου, λιθογράφου και εικονογράφου λαϊκών μυθιστορημάτων Σωτήρη Χρηστίδη (1858-1940). Η συλλογή, που αγοράστηκε από την οικογένεια Δούρβαρη, αποτελείται από έργα λαϊκής εικονογραφίας, ενώ μεταξύ των άλλων, ένας μεγάλος αριθμός λιθογραφιών παρουσιάζει προσωπογραφίες Ελλήνων πολιτικών και ηρώων της Ελληνικής Ιστορίας, απεικονίσεις μαχών, καθώς και άλλες σκηνές πατριωτικής θεματολογίας κλπ.

Συλλογή Θεσσαλινικέων Καλλιτεχνών
Τα έργα των Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών αποτελούν τη σημαντικότερη, από άποψη ποσότητας και ποιότητας, συλλογή που διαθέτει η Δημοτική Πινακοθήκη. Όταν το 1966 ιδρύθηκε επίσημα, υπήρχε ήδη ένας μικρός πυρήνας έργων, που με τα χρόνια ενισχύθηκε, συχνά αμεθόδευτα.
Τρεις είναι οι γενιές των καλλιτεχνών που περιλαμβάνονται στη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, οι οποίες από τις αρχές του αιώνα έως το 1967, συνεισέφεραν με την πολύπλευρη προσφορά τους στη διαμόρφωση της εικαστικής ζωής της πόλης μας και του τόπου γενικότερα.

Συλλογή Χαρακτικής

Η συλλογή Ελληνικής Χαρακτικής της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης καλύπτοντας μια περίοδο 60 χρόνων εξέλιξης του είδους, δίνει μια ικανοποιητική εικόνα της πορείας αυτής.
Περιλαμβάνει 360 έργα χαρακτικής τα οποία προήλθαν από δωρεές και αγορές. Τα περισσότερα ανήκουν σε Έλληνες χαράκτες παλαιούς και νεότερους. Ελάχιστα προέρχονται από ξένους καλλιτέχνες.
Εκπροσωπούνται σ΄αυτά όλες οι μορφές ανάπτυξης των τεχνικών της μέσων, ενώ μέσα από τον πλούτο των θεματικών αναφορών και την ποικιλία των εκφραστικών τύπων, διαγράφεται η πορεία της εξέλιξής της στον Ελλαδικό χώρο.

Συλλογή Αντιπροσωπευτικών Έργων Νεοελληνικής

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Κλειστά

Τρίτη

10:00 - 17:00

Τετάρτη

10:00 - 17:00

Πέμπτη

09:00 - 20:00

Παρασκευή

10:00 - 17:00

Σάββατο

10:00 - 17:00

Κυριακή

09:00 - 20:00

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το κόστος εισόδου στο μουσείο

Πηγή Πληροφοριών

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία