Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Η βιομηχανική αρχαιολογία πέρα από το να αναζητά, να συλλέγει, να διατηρεί και να αναδεικνύει υλικά και άϋλα κατάλοιπα, προσπαθεί να τα ζωντανέψει συνδέοντάς τα με τη ζωή και τους ανθρώπους.

Η Ερμούπολη είχε την τύχη να αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής μελέτης από μιά ομάδα σημαντικών ιστορικών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1973 -1983 και μετέπειτα.

Σήμερα ο βιομηχανικός ερειπιώνας της Ερμούπολης περιλαμβάνει δεκάδες κτιριακά συγκροτήματα κι΄ ανάμεσά τους τα υποδειγματικά αποκατεστημένα κτίρια του Βιομηχανικού Μουσείου:

 • το Χρωματουργείο Αδελφών Κατσιμαντή
 • το Σκαγιοποιείο Γεωργίου Αναιρούση
 • ο Βυρσοδεψείο Μενέλαου Κορνηλάκη.

Αυτός ο ερειπιώνας της Ερμούπολης ήταν και παραμένει μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα και μαζί με τον συντηρημένο οικιστικό ιστό διαμορφώνουν ένα πολιτισμικό σύνολο – πόλο έλξης που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη της Σύρου.

Η λειτουργία του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού, το οποίο ιδρύθηκε από τον Δήμο της Ερμούπολης και το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, δίνει τη δυνατότητα για μελέτη και έρευνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στη νησιωτική Ελλάδα.

Μερικοί σταθμοί στην ιστορία του Μουσείου:

 • 1986: Ιδρύεται το Επιστημονικό και Μορφωτικό Ίδρυμα Κυκλάδων (Ε.Μ.Ι.Κ.) από το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ( Ε.Ι.Ε.), το Δήμο Ερμούπολης και την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κυκλάδων (Τ.Ε.Δ.Κ). Το Ε.Μ.Ι.Κ. καθιέρωσε τις ετήσιες επιστημονικές συναντήσεις «Σεμινάρια της Ερμούπολης» και προώθησε τη συγκρότηση της συλλογής μηχανημάτων για το Μουσείο.
 • 1994: Εκχωρήθηκε στο Δήμο Ερμούπολης το Χρωματουργείο Κατσιμαντή, πρώην ιδιοκτησίας Νεωρίου.
 • 1994: Η Ερμούπολη εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία URBAN μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ.
 • 1995: Ιδρύεται η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης της Ερμούπολης (Δ.Ε.Α.Ε.), με σκοπό τη διαχείριση των έργων του προγράμματος URBAN.
 • 1995: Τον ίδιο χρόνο το έργο του Βιομηχανικού Μουσείου εντάχθηκε στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, μέσω του Υπουργείου Αιγαίου.
 • 1995: Αγοράζεται από το Δήμο Ερμούπολης το εργοστάσιο σκαγίων Αναιρούση.
 • 1999: O Δήμος Ερμούπολης αγόρασε το εργοστάσιο βυρσοδεψίας Κορνηλάκη/ Δενδρινού & Κούτση.
 • 1999: Oρίζεται το Επιστημονικό Συμβούλιο του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού (Κε.Τε.Πο.), το οποίο αναλαμβάνει την επιστημονική εποπτεία του έργου.

Μόνιμες Εκθέσεις

Η μόνιμη έκθεση στο Χρωματουργείο Κατσιμαντή περιλαμβάνει 307 σπάνια τεκμήρια για τη βιομηχανική κληρονομιά της Ερμούπολης, μεταξύ των οποίων χάρτες και εικόνες από το τέλος του 17ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα, πρωτότυπα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά σχέδια της δημιουργίας της νεοκλασικής Ερμούπολης, ζωγραφικούς πίνακες συριανών ζωγράφων του 19ου αιώνα και ομοιώματα πλοίων. Τα εκθέματα επιλέχθηκαν από τις συλλογές του Μουσείου και του Ιστορικού Αρχείου Ερμούπολης (ΓΑΚ Νομού Κυκλάδων).

Μία κολώνα του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, μιας από τις πρώτες ορθόδοξες εκκλησίες της πόλης, που εκτίθεται στην είσοδο του Βιομηχανικού Μουσείου (οι αρχικές κολώνες του ναού, κατασκευασμένες από ξύλο, αντικαταστάθηκαν από νέες, σιδερένιες).

Το ιστορικό ερμουπολίτικο κατάστημα γυναικείων νεωτερισμών του Κ. Χαραλαμπίδου (ισόγειο μέγαρου Πετρίτζη, αρχές 20ού αιώνα) στην αίθουσα του εμπορίου “ Άνοιγμα στον κόσμο „.

Πρωτότυπα χειρόγραφα σχέδια από το αρχείο της οικογένειας του Γεωργίου Μαυρίκου, ενός από τους σημαντικότερους καραβομαραγκούς της Ερμούπολης, αλλά και εργαλεία σχεδιαστηρίου ναυπηγού, στην αίθουσα «Τέχνες της θάλασσας».

Η μόνιμη έκθεση που παρουσιάζεται στο ισόγειο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης αναπτύσσεται σε έξι ενότητες, οι οποίες στεγάζονται στις αντίστοιχες αίθουσες:

 • Αίθουσα 1 : Η πόλη των προσφύγων
 • Αίθουσα 2 : Άνοιγμα στον κόσμο
 • Αίθουσα 3 : Οι τέχνες της θάλασσας
 • Αίθουσα 4 : Ελληνική Ατμοπλοΐα – Νεώριο
 • Αίθουσα 5 : Βιομηχανική απογείωση
 • Αίθουσα 6 : Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων

Εκθέματα στον υπαίθριο, εξωτερικό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου

Ο τροχός του ατμόπλοιου “ Πατρίς „ όπως ανασύρθηκε από το βυθό και συντηρείται από τους ειδικούς, καθώς και βαριά μηχανήματα που είχαν χρησιμοποιηθεί στα μηχανουργεία της Ερμούπολης και στο Νεώριο ( δράπανα, μηχανήματα οξυγόνου κ.ά. ).

Ο τροχός του «Πατρίς»

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 ο τροχός του ατμόπλοιου « Πατρίς » μεταφέρθηκε στην τελική του θέση στον υπαίθριο χώρο, πίσω από το κτιριακό συγκρότημα του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης και τοποθετήθηκε σε ειδική βάση, όπου έχει ήδη ξεκινήσει η συντήρησή του από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα. Ο τροχός του « Πατρίς » αποτελεί ένα εξαιρετικό και σπάνιο δείγμα ναυπηγικής τέχνης. Η όλη επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε από χορηγία της Οικογένειας Γ. Μ. Πατέρα και η τελευταία φάση της μεταφοράς υλοποιήθηκε από το Νεώριο Σύρου που διέθεσε ειδικό εξοπλισμό και δεκαμελή ομάδα εξειδικευμένων τεχνιτών.

Η ανέλκυση του τροχού

Το 2007 οργανώθηκε η ανέλκυση ενός από τους δύο τροχούς του ατμόπλοιου « Πατρίς ». Στην επιχείρηση συνεργάστηκαν το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης , το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η καταδυτική ομάδα UFR – Team. Ταυτόχρονα με την διαδικασία της ανέλκυσης γινόταν κινηματογράφηση του εγχειρήματος, με σκοπό τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ « Πατρίς – απολεσθέν το 1868 », μιά συμπαραγωγή της Ε. Ρ. Τ., του γραφείου παραγωγής Τέχνης, καθώς και του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης. Ο τροχός, μετά την ανέλκυσή του, τοποθετήθηκε προσωρινά στον Ταρσανά της Ερμούπολης μέχρι την μεταφορά του στην τελική του θέση.

Η συντήρηση του τροχού

Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δημιούργημα της μηχανικής του 19ου αιώνα, το οποίο ανελκύσθηκε το 2007 και μεταφέρθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης. Από τότε, το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού – Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης με τη συνεργασία του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης των ΤΕΙ Αθηνών, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Δρ. Βασιλική Αργυροπούλου, καθώς και της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον Καθηγητή Δρ. Γεώργιο Μπατή, έχει ολοκληρώσει σειρά μελετών και έρευνας και έχει προχωρήσει στη βέλτιστη συντήρησή του.

Ο τροχός αποτελεί ένα πολύπλοκο αντικείμενο δεδομένου του μεγέθους του ( διάμετρος 3μ., ύψος 6μ. και βάρος 14-16 τόνων )και των υλικών κατασκευής του (χάλυβας και ξύλο). Ο τροχός τοποθετήθηκε πάνω σε βάση από σκυρόδεμα μέσα στον περίβολο του Μουσείου, σύμφωνα με την μελέτη του Επ. Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Δρ. Χρήστου Ζέρη.

Σκαγιοποιείο Γεωργίου Αναιρούση

Τον Ιούλιο του 2010 ολοκληρώθηκε η μετατροπή του Σκαγιοποιείου Γεωργίου Αναιρούση σε μουσείο, το οποίο στοχεύει στη βιωματική εμπειρία των επισκεπτών, συνδυάζοντας την έκθεση των αυθεντικών αντικειμένων με τις νέες τεχνολογίες και διατηρώντας τον ελάχιστο δυνατό βαθμό επέμβασης στο κτιριακό κέλυφος. Το Σκαγιοποιείο Αναιρούση αποτελεί τμήμα του δικτύου κτιρίων του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης – Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού.

Περισσότερα https://issuu.com/keteposyros/docs/entypo_xorhgon

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

10:00 – 15:30

Τρίτη

10:00 – 15:30

Τετάρτη

10:00 – 15:30

Πέμπτη

10:00 – 15:30

Παρασκευή

10:00 – 15:30

Σάββατο

10:00 – 15:30 & 18:00 – 20:00

Κυριακή

10:00 – 15:00

Από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαρτίου: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 17:00. Κυριακή : 09:00 – 14:00. Σάββατο και Τετάρτη : Κλειστά

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

2€

Μειωμένο Εισιτήριο

1,50€

Δωρεάν Είσοδος

Άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α. και επίσκεπτες άνω των 65 ετών

Δικαιούχοι Μειωμένης Εισόδου

Φοιτητές, ομάδες επισκεπτών με συνοδό, πολύτεκνοι

Σημειώσεις

Το μουσείο παραμένει κλειστό τις ακόλουθες αργίες: 1η και 6η Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, 25η Μαρτίου, 1η Μαΐου, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος, 15η Αυγούστου, 28η Οκτωβρίου, 6η Δεκεμβρίου, 25η και 26η Δεκεμβρίου.

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία