Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το νησάκι Καστός βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λευκάδας απέναντι από τις Ακαρνανικές ακτές και το λιμανάκι του Μύτικα. Σε αυτό το μικρό νησάκι δημιουργήθηκε και λειτουργεί από 21 Μαΐου 2018, ένα μουσειακός χώρος αφιερωμένος στην θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, με την ονομασία Kastos Marine Museum “Home of the fin whale”.

Πρόκειται για ένας υπέροχο Μουσειακό χώρο με θαυμάσια εκθέματα.

Μοναδικό έκθεμα όχι μόνο για το Ιόνιο αλλά και για όλο τον Ελλαδικό χώρο αποτελεί ο σκελετός της πτεροφάλαινας (Balaenoptera physalus), που ξεβράστηκε το Φθινόπωρο του 1979 στον Καστό*, αλλά και σφουγγάρια, αχινοί, αστερίες, καβούρια, βαλσαμωμένα ψάρια, οστρακόδερμα, μια χελώνα καρέτα-καρέτα, μια υπέροχη συλλογή από κοχύλια, όπως επίσης φωτογραφικό υλικό με σχετική πληροφόρηση.

Επίσης θα υπάρχει σε οθόνη η προβολή μικρού μήκους βίντεο με εικόνες από θαλάσσια ζωή.

Ο προσδιορισμός του είδους του κητώδους, η μέτρηση των διαστάσεων των οστών και η εκτίμηση του αρχικού μήκους του, η εκτίμηση της ηλικίας του, η εξέταση κατάστασης διατήρησης των οστών, η καταγραφή φωτογράφηση όλων των οστών και η δημιουργία καταλόγου τους, όπως επίσης και η τοποθέτηση των οστών στην σωστή αλληλουχία και θέση, έγινε από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

*Η πτεροφάλαινα του Καστού
Η συγκεκριμένη πτεροφάλαινα εκβράστηκε στον κολπίσκο Βαθειά Βάλη του Καστού (νοτιοανατολική ακτή του νησιού) τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 1979. Από τα οστά που σώζονται (κυρίως τις κάτω σιαγόνες), το ολικό μήκος του ζώου εκτιμάται στα 10.2 μέτρα. Το μήκος αυτό αντιστοιχεί σε μωρό ηλικίας περίπου 5 μηνών, που ακόμη θήλαζε.

Το σύνολο της σπονδυλικής στήλης στην πτεροφάλαινα έχει συνήθως 60-63 περίπου σπονδύλους. Η συγκεκριμένη πτεροφάλαινα είχε μάλλον 62 σπονδύλους. Από αυτούς σώθηκαν και παρουσιάζονται 30: 4 αυχενικοί, 5 θωρακικοί, 9 οσφυϊκοί και 12 ουραίοι. Οι αποστάσεις μεταξύ τους έχουν ελαφρά σμικρυνθεί σε σχέση με την πραγματικότητα, ώστε ο σκελετός να χωρά στην αίθουσα. Οι πλευρές του θώρακα της πτεροφάλαινας είναι 14 ζεύγη (28 οστά), από τα οποία σώθηκαν και παρουσιάζονται 25 (13 αριστερά και 12 δεξιά). Στο 7ο, 8ο και 9ο αριστερό πλευρό μπορεί να παρατηρήσει κανείς κατάγματα που συνέβησαν αρκετά πριν τον θάνατο του ζώου.

Οι διάσπαρτοι οστέινοι δίσκοι (σώζονται 22) αντιστοιχούν δύο σε κάθε σπόνδυλο και όταν το ζώο ωριμάσει οστεοποιούνται πλήρως και γίνονται ένα σώμα με τους σπονδύλους.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

09:00- 21:00

Τρίτη

09:00- 21:00

Τετάρτη

09:00- 21:00

Πέμπτη

09:00- 21:00

Παρασκευή

09:00- 21:00

Σάββατο

09:00- 21:00

Κυριακή

09:00- 21:00

Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

3€

Μειωμένο Εισιτήριο

2€

Ομαδικό Εισιτήριο

2,5€

Δικαιούχοι Μειωμένης Εισόδου

Σχολεία και παιδιά έως 12 ετών

Δικαιούχοι Δωρέαν Εισόδου

Κάτοικοι και καταγόμενοι από τον Καστό

Πηγή Πληροφοριών

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Θαλάμι 25/06/2018 22:56
Εκθέματα
Εγκαταστάσεις
Εξυπηρέτηση
Άλλες Παροχές

Τέλειο!

Δείτε και αυτά τα μουσεία