Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων «ΚΙΛΚΙΣ» ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας .Υπεύθυνη για τη λειτουργία του έχει καθοριστεί η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ» (601 Α/Μ ΤΠ). Βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο του Ηρώου σε υψόμετρο 279 μέτρων και απέχει 2,5 χλμ νοτιοδυτικά από την πόλη του Κιλκίς.

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα κομψό ισόγειο κτίσμα με τρεις διαδοχικές, ευρύχωρες αίθουσες. Στην αρχική κατασκευή οι αίθουσες ήταν δύο. Από νωρίς όμως, κρίθηκε απαραίτητη η ανέγερση ενός προσαρτήματος, ώστε να επιτευχθεί μουσειακά η απαιτούμενη ευρυχωρία για την καλύτερη παρουσίαση και ανάδειξη των εκθεμάτων και των κειμηλίων. Η νέα αίθουσα άρχισε να λειτουργεί το 1996, ενώ ήδη από το 1987 είχε ολοκληρωθεί η συνολική ανακαίνιση του Μουσείου.

  • Στην πρώτη αίθουσα βρίσκεται το οπτικοακουστικό σύστημα προβολής της μάχης, το οποίο πλαισιώνεται από προσθήκες κειμηλίων.
  • Στην μεσαία αίθουσα βρίσκεται η βιβλιοθήκη του Μουσείου με διάφορους ιστορικούς τόμους και ποικίλες πηγές για τη μάχη του Κιλκίς και τους Βαλκανικούς Πολέμους γενικότερα.
  • Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η τρίτη και τελευταία αίθουσα του Μουσείου που στεγάζει κυρίως προθήκες πολεμικού υλικού και στολών.

Βασικός άξονας της έκθεσης είναι αφενός, η εύληπτη παρουσίαση της μάχης και αφετέρου, η προβολή ιδιαίτερων θεματικών ενοτήτων, οι οποίες εντάσσονται αρμονικά στο ευρύτερο σύνολο της ιστορικής εξέλιξης της μάχης. Η ένταξη των εκθεμάτων σε θεματικές ενότητες βοηθά τον επισκέπτη να συνάγει συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη της μάχης. Ο επισκέπτης προϊδεάζεται για τον ειδικό ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή στο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο ήδη από την ανάβαση του στο λόφο, καθώς ο ελικοειδής δρόμος που οδηγεί στο Μουσείο κοσμείται από προτομές ηρώων. Οι προτομές περιτριγυρίζουν και το μνημείο, ένα επιβλητικό άγαλμα στη μνήμη των πεσόντων, το οποίο δεσπόζει στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.

Την παραστάδα της πύλης κοσμούν πυροβόλα ορεινής πυροβολαρχίας της εποχής, ενώ κοντά στο μνημείο εκτίθενται πυροβόλα νεότερης εποχής.

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Λόφος Ηρώου, ΤΚ 61100, Κιλκίς

GPS:

40.977829121, 22.8521472216

Τηλέφωνο:
Ιστός:
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Δωρεάν Είσοδος

Η είσοδος είναι δωρεάν προς όλους

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία