Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Στρατιωτικό Μουσείο Σαρανταπόρου απέχει 20 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας, 60 χλμ από την πόλη της Λάρισας και 64 χλμ από την πόλη της Κοζάνης. Αποτελείται από ένα συγκρότημα 3 κτιρίων στα οποία περιλαμβάνονται: το κυρίως κτίριο «Χάνι Χατζηγώγου», το Στρατιωτικό Μουσείο της Μάχης του Σαρανταπόρου και ένα ισόγειο κτίσμα με το πεταλωτήριο και τον στάβλο.

Στην είσοδο του κυρίως κτιρίου «Χάνι Χατζηγώγου», δεσπόζουν οι προτομές του τότε Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου (1868-1943), και του τότε Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου (1864-1936), καθώς και μαρμάρινη πλάκα με εγχάρακτα τα ονόματα των Ελληνικών Μεραρχιών που έλαβαν μέρος στη μάχη. Το ισόγειο του ίδιου κτιρίου αποτελείται από τρεις αίθουσες. Στην αριστερή πλευρά της εισόδου βρίσκεται το δωμάτιο στο οποίο κατέλυσε ο Κωνσταντίνος, όπου υπάρχει και προσωπογραφία του.

Τα αντικείμενα πάνω στο γραφείο, ένα μπρούτζινο μελανοδοχείο με το στυπόχαρτο, το φανάρι και το καντήλι, αποτελούν αυθεντικά κειμήλια που χρησιμοποίησε ο Αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατεύματος και αποπνέουν την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. Στο διπλανό δωμάτιο έχει διατηρηθεί ο λιτός διάκοσμος με το ξύλινο γραφείο του υπασπιστή και τον πάγκο για τους επισκέπτες. Ο χώρος του ισογείου συμπληρώνεται από την κουζίνα με όλα τα μαγειρικά σκεύη της εποχής.

Ο πρώτος όροφος αποτελείται από μια ενιαία ευρύχωρη αίθουσα που αποτέλεσε το χώρο των συσκέψεων του επιτελείου και σήμερα λειτουργεί ως αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων και προβολής ντοκιμαντέρ.

Στο κτίριο του Στρατιωτικού Μουσείου στεγάζεται συλλογή που διαθέτει κειμήλια, έγγραφα, αντικείμενα και όπλα από τη συγκεκριμένη μάχη. Η αίθουσα πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και στον ίδιο χώρο υπάρχει χάρτης οπτικοακουστικής παρουσίασης της Μάχης. Εντυπωσιακά εκθέματα αποτελούν τα σωζόμενα επιτελικά έγγραφα, σπάνια χειρόγραφα με σημειώσεις του Κωνσταντίνου, αναφορές, σχέδια μάχης και διαταγές. Όλες οι αίθουσες του μουσείου πλαισιώνονται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ζωγραφικούς πίνακες.

Η περιήγηση του επισκέπτη στα κτιριακά συγκροτήματα του Μουσείου ολοκληρώνεται σε ένα μακρόστενο ισόγειο κτίσμα, το οποίο διαθέτει τέσσερα δωμάτια. Τα δύο εσωτερικά δωμάτια που λειτουργούσαν ως μικρός στάβλος και πεταλωτήριο στο τότε Χάνι, έχουν αναπαλαιωθεί και είναι επισκέψιμα για το κοινό. Τα εξωτερικά δωμάτια προορίζονται για τη διαβίωση της δύναμης του φυλακίου.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

09:00 -14:00

Τρίτη

09:00 -14:00

Τετάρτη

09:00 -14:00

Πέμπτη

09:00 -14:00

Παρασκευή

09:00 -14:00

Σάββατο

10:00 -14:00

Κυριακή

10:00 -14:00

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Σαραντάπορο, 402 00, Ελασσόνα

GPS:

40.0244708838, 22.1092694325

Τηλέφωνο:
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Δωρεάν Είσοδος

Η είσοδος είναι δωρεάν προς όλους

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία