Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αποτελεί παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Άνοιξε τις Πύλες του στο κοινό το 2000. Η ιστορία του κτηρίου όμως, ξεκινά το 1900 όταν σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitalliano Posseli.

Σήμερα φιλοξενεί στις συλλογές του περισσότερα από 10.000 κειμήλια ανασυνθέτοντας τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος. Ξεκινώντας από την προεπαναστατική περίοδο και φτάνοντας μέχρι την εμπλοκή στην Κύπρο το 1974, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει την Ελληνική Επανάσταση, τους Βαλκανικούς Πολέμους καθώς και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο συναντάει κειμήλια των κρατών που συμμετείχαν σε όλες τις ιστορικές περιόδους ως σύμμαχοι ή αντίπαλοι του ελληνικού στρατού.

Συλλογές

Μνήμες από τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία

Η έκθεση υφαίνεται επάνω σε ένα συνεκτικό, αδιάλειπτο και πολυδιάστατο ιστορικό νήμα που επιτρέπει στον επισκέπτη να παρακολουθήσει τη μεταρσίωση του Γένους από το ζοφερό επίπεδο της διοικητικής, εθνικής και θρησκευτικής υποτέλειας στην πραγματικότητα των ανεξάρτητων δυτικοευρωπαϊκών κρατικών μορφωμάτων του 19ου και του 20ο αιώνα. Στην έκθεση αυτή φιλοξενούνται διακριτά ιστορικά τμήματα που τέμνουν εγκάρσια τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: την προεπαναστατική περίοδο, τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, τη βαυαροκρατία, τον πόλεμο του 1897, τον Μακεδονικό Αγώνα (1904–1908), τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη διεθνή ειρηνευτική δράση του Ελληνικού Στρατού και τους κοινούς αγώνες Ελλαδιτών και Κυπρίων. Τα κειμήλια της συλλογής, αφού ανασύρθηκαν από το σκοτάδι της αποθήκευσης, παραχωρήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο και έγιναν κτήμα όλου του κόσμου. Από την συλλογή του κ. Βασιλείου Νικόλτσιου.

Έτσι πολεμήσαμε το 1940-41

Η έκθεση αποτελεί ένα ειδικό και λεπτομερές αφιέρωμα στη συμμετοχή της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που εκκινεί από την προετοιμασία του ελληνοιταλικού πολέμου και φθάνει μέχρι και την απελευθέρωση της χώρας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής τον Οκτώβριο του 1944. Στην έκθεση αυτή ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει την εξέλιξη των πολιτικών, στρατιωτικών και κοινωνικών γεγονότων της περιόδου μέρα προς μέρα, μέσα από μία εξαντλητική και χρονικά ισορροπημένη παράθεση των ιστορικών της κειμηλίων: εγγράφων, εφημερίδων, ανέκδοτων φωτογραφιών, ρουχισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού όλων των αντιμαχόμενων παρατάξεων, επιστολικών δελταρίων, διαταγών, χαρτών, διαγραμμάτων μάχης και όπλων. Από την συλλογή του κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα.

Σοφία Βέμπο

Η Σοφία Βέμπο η αποκαλούμενη «τραγουδίστρια της νίκης» έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εμψυχώνοντας με τα τραγούδια της λαό και στρατό. Στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εκτίθεται μια μοναδική συλλογή ενθυμημάτων της.  Η συλλογή περιλαμβάνει αυθεντικά προσωπικά της κειμήλια, σπάνιες παρτιτούρες, δίσκους γραμμοφώνου, θεατρικά κοστούμια/καθημερινά φορέματα, κοσμήματα, χειρόγραφα, θεατρικά προγράμματα, ανέκδοτες φωτογραφίες, αποκόμματα τύπου και πολλά ακόμα αντικείμενα. Από την συλλογή της κ. Κατερίνας Κ. Πετρίδου.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912

Στον προθάλαμο του πρώτου ορόφου του Μουσείου φιλοξενούνται πολύ σημαντικά εκθέματα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912. Δεσπόζει η ελληνική σημαία, η οποία έχει ιδιαίτερη αξία για την ιστορία της πόλης, καθώς είναι η πρώτη ελληνική σημαία που αντίκρισαν τα πρώτα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, εισερχόμενα στην πόλη από τη δυτική είσοδο ως ελευθερωτές το 1912. Εκτίθεται επίσης ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια για τη Θεσσαλονίκη. Είναι το πρωτότυπο χειρόγραφο «Πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης» στους Έλληνες, που υπογράφηκε στις 26 Οκτωβρίου 1912, από τον τότε διοικητή της πόλης, Οθωμανό Στρατηγό Χασάν Ταχσίν Πασά. Το πρωτόκολλο είναι τοποθετημένο πάνω στο τραπέζι, στο οποίο υπογράφηκε τότε. Στον προθάλαμο παρουσιάζονται επίσης τμήματα της ζωοφόρου του Πολύκλειτου Ρέγκου, όπου παρουσιάζονται ιστορικές μάχες των Ελλήνων. Ξεχωρίζουν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η είσοδος στη Θεσσαλονίκη. Επιπρόσθετα, υπάρχει η ελληνική σημαία που υψώθηκε στον Λευκό Πύργο, 27 Οκτωβρίου 2012, για τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης.

Γκαλερί ταγμάτων αριστείας & στρατιωτικών μεταλλίων

Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στεγάζει στον ισόγειο εκθεσιακό του χώρο την πιο ολοκληρωμένη συλλογή ταγμάτων αριστείας και στρατιωτικών μεταλλίων στην Ελλάδα. Από την συλλογή του κ. Βασιλείου Νικόλτσιου.

Γκαλερί όπλων και ξιφών

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει όπλα και ξίφη που χρονολογούνται από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης έως τον πόλεμο στο Βιετνάμ.  Ο επισκέπτης συναντά τυφέκια, αραβίδες, υποπολυβόλα, οπλοπολυβόλα, πυρομαχικά, ξιφολόγχες και λόγχες, ξίφη και ξιφίδια, περίστροφα και πιστόλια. Από την  συλλογή του κ. Βασιλείου Νικόλτσιου.

Νωπογραφία τετραλογίας της ελληνικής ιστορίας από τον Πολύκλειτο Ρέγκο

Στο Μουσείο εκτίθεται η ζωγραφική απεικόνιση (τεχνική βυζαντινής νωπογραφίας) της ελληνικής ιστορίας από τον Πολύκλειτο Ρέγκο. Το έργο αποτελεί μία τετραλογία. Το πρώτο τμήμα αναπαριστά την μάχη στην Ισσό, όπου κυριαρχούν έφιπποι ο Μακεδόνας Αλέξανδρος και ο Πέρσης Δαρείος. Το δεύτερο τμήμα αφορά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως. Σε αυτό δεσπόζει η μορφή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος υπερασπίζεται τα τείχη. Το τρίτο τμήμα είναι αφιερωμένο στην έξοδο του Μεσολογγίου, όπου διακρίνονται Έλληνες και Τούρκοι πολεμιστές. Το τέταρτο και τελευταίο τμήμα αποτελεί διπλή σύνθεση και αφορά τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Η πρώτη παρουσιάζει τους Βαλκανικούς Πολέμους και την προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς τη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη το έπος του 1940. Τα τρία πρώτα τμήματα της τετραλογίας βρίσκονται στην αίθουσα περιοδικών εκθεσεων, ενώ το τέταρτο τμήμα στον προθάλαμο του πρώτου ορόφου.

Ο Πολύκλειτος Ρέγκος, γεννήθηκε στη Νάξο το 1903. Το 1913, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με την πατρική του οικογένεια. Το 1926 αποφοίτησε από το εργαστήριο του Νικολάου Λύτρα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά συμμετείχε για πρώτη φορά σε έκθεση, την «Έκθεση των Τεσσάρων». Το 1930 παντρεύτηκε και έφυγε με τη σύζυγό του για το Παρίσι. Για μία πενταετία ο ζωγράφος συμπλήρωσε τη μόρφωσή του στην Ακαδημία Γκραντ Σωβιέρ και στο Λούβρο, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα χαρακτικής. Ο Πολύκλειτος Ρέγκος καλλιέργησε ένα προσωπικό ύφος, επηρεασμένο τόσο από την πρώιμη Αναγέννηση, τη Βυζαντινή τέχνη αλλά και τα σύγχρονα ρεύματα. Ασχολήθηκε με διάφορα θέματα: προσωπογραφίες, τοπία, αγιογραφίες, θρησκευτικές παραστάσεις και ιδιαίτερα την απεικόνιση μοναστηριών. Πέθανε στις 3 Νοεμβρίου 1984, ζωγραφίζοντας από το παράθυρο του νοσοκομείου, μέχρι τις τελευταίες του στιγμές την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.

Έκθεση Οικογενειακών Κειμηλίων (Οικογένεια Φίκα)

Στον μουσειακό χώρο υπάρχει μια έκθεση οικογενειακών κειμηλίων, της οικογένειας Φίκα,  που αναφέρεται στην προσφορά της σε αγώνες από την επανάσταση του 1821 έως τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Η συλλογή αυτή επιχειρεί μέσα από οικογενειακά κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα,  έγγραφα,  φωτογραφίες και  κάρτες της εποχής να γνωστοποιήσει στον επισκέπτη την προσφορά της κάθε Ελληνικής οικογένειας στους αγώνες της πατρίδας μας για την ελευθερία και να τον φέρει σε επαφή με τις ιστορικές ενότητες αυτής της περιόδου.

Στο Μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία όλων των βαθμίδων.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ενοικιάσεων χώρων του μουσείου για εκδηλώσεις.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

11:00 - 16:00

Τρίτη

09:00 - 19:00 (θερινό ωράριο) & 09:00 - 17:00 (χειμερινό ωράριο)

Τετάρτη

09:00 - 19:00 (θερινό ωράριο) & 09:00 - 17:00 (χειμερινό ωράριο)

Πέμπτη

09:00 - 19:00 (θερινό ωράριο) & 09:00 - 17:00 (χειμερινό ωράριο)

Παρασκευή

09:00 - 19:00 (θερινό ωράριο) & 09:00 - 17:00 (χειμερινό ωράριο)

Σάββατο

09:00 - 19:00 (θερινό ωράριο) & 09:00 - 17:00 (χειμερινό ωράριο)

Κυριακή

09:00 - 17:00 (θερινο ωράριο) & 09:00 - 15:00 (χειμερινό ωράριο)

Το ωράριο της Κυριακής ισχύει και για τις επίσημες αργίες. ΚΛΕΙΣΤΑ : 1η Ιανουαρίου, Μ.Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα, 1η Μαΐου, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Γρ. Λαμπράκη 4, 54636, Θεσσαλονίκη‎

GPS:

40.6244092093, 22.9595361746

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

2€ (κάθε Δευτέρα) & 4€ (Τρίτη - Κυριακή)

Μειωμένο Εισιτήριο

2€ (Τρίτη - Κυριακή)

Σημειώσεις

1η Κυριακή του μήνα από Νοέμβριο έως Μάρτιο, 25η Μαρτίου, 28η Οκτωβρίου, 21η Νοεμβρίου, 18η Μαϊου

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία