Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της Ιπποτοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της ιταλικής αναστήλωσης, κατά τη δεκαετία του 1930, το κτήριο έλαβε τη σημερινή του διαρρύθμιση, αποτελώντας το διοικητήριο, αλλά και την κατοικία του Ιταλού διοικητή. Στις αίθουσες του ορόφου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ψηφιδωτά δάπεδα που μεταφέρθηκαν από τους Ιταλούς, κυρίως από κοσμικά και εκκλησιαστικά κτήρια της Κω, με σκοπό να διακοσμήσουν το Παλάτι. Εκτός από τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά, υπάρχουν επίσης κίονες και κιονόκρανα, έπιπλα μεσαιωνικά, καθρέπτες, πίνακες, κηροστάτες και άλλα αντικείμενα που συμπληρώνουν τον διάκοσμο του επιβλητικού οικοδομήματος.

Σε τμήμα του ισογείου του Παλατιού, σε διαδοχικές αίθουσες, στεγάζεται η μόνιμη έκθεση της 4ης ΕΒΑ με τίτλο «Η Ρόδος από την παλαιοχριστιανική εποχή μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)». Σε αυτήν περιλαμβάνονται διάφορα ευρήματα των ανασκαφών που διεξήχθησαν στη Μεσαιωνική Πόλη (κεραμεικά, γλυπτά, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας κτλ.)

Η μόνιμη έκθεση με τίτλο «Η Ρόδος από την παλαιοχριστιανική εποχή μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)» συστήθηκε το έτος 1993 και φιλοξενήθηκε στις αίθουσες του ισογείου του Παλατιού.

Ορθογώνιο κτήριο, διαμορφωμένο γύρω από μια κεντρική αυλή, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου είναι κτισμένο στο βορειοδυτικό σημείο της Μεσαιωνικής Πόλης, ως βασικό τμήμα της μεσαιωνικής οχύρωσης. Πιστεύεται ότι κατέλαβε το χώρο, όπου βρισκόταν προηγουμένως η βυζαντινή ακρόπολη και άρχισε να κτίζεται αμέσως μετά την εγκατάσταση των Ιπποτών στη Ρόδο, δηλαδή στις αρχές του 14ου αι. Η κύρια είσοδός του βρίσκεται στη νότια πλευρά και οδηγεί σε μια ορθογώνια, κεντρική, υπαίθρια αυλή.

Στο ισόγειο του κτηρίου φιλοξενούνται δύο μόνιμες εκθέσεις με θέμα την αρχαία και τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, ενώ στον όροφο μπορεί κανείς να παρατηρήσει, μέσα στις αναστηλωμένες από τους Ιταλούς αίθουσες, τα αντικείμενα και τα ψηφιδωτά δάπεδα με τα οποία κοσμήθηκε ο χώρος στην τέταρτη δεκαετία του 20ου αι. Η διαμόρφωση της «ιταλικής» επέμβασης περιέλαβε τη μεταφορά (κυρίως από την Κω) και εγκατάσταση στις αίθουσες του παλατιού αξιόλογων επιδαπέδιων ψηφιδωτών της υστεροελληνιστικής περιόδου.

Συντάκτης
Κωνσταντία Κεφαλά, αρχαιολόγος

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

08:00 - 20:00

Τρίτη

08:00 - 20:00

Τετάρτη

08:00 - 20:00

Πέμπτη

08:00 - 20:00

Παρασκευή

08:00 - 20:00

Σάββατο

08:00 - 20:00

Κυριακή

08:00 - 20:00

Χειμερινό ωράριο (Από 1-Νοεμβρίου έως 31 Μαΐου): Τρίτη ως Κυριακή 08:00 - 15:00. Δευτέρα: Κλειστά

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Ιπποτών, 851 00, Ρόδος

GPS:

36.4457685, 28.2240904

Τηλέφωνο:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

9€

Μειωμένο Εισιτήριο

5€

Ενιαίο Εισιτήριο

10€ - Το ενιαίο εισιτήριο ισχύει για τους ακόλουθους χώρους: Παλάτι, Αρχαιολογικό Μουσείο, Παναγία του Κάστρου και Κοσμητική Συλλογή Ρόδου

Μειωμένο Ενιαίο Εισιτήριο

5€ - Το ενιαίο εισιτήριο ισχύει για τους ακόλουθους χώρους: Παλάτι, Αρχαιολογικό Μουσείο, Παναγία του Κάστρου και Κοσμητική Συλλογή Ρόδου

Δικαιούχοι Μειωμένης Εισόδου

Ειδικές ομάδες επισκεπτών όπως αυτές ορίζονται από το ΥΠΠΟ

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία