Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο πολυθεματικό Μουσείο και ταυτόχρονα ένας πολιτιστικός φορέας που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997, από μία ομάδα εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μουσειολόγων και ανθρώπων του πολιτισμού που πίστευαν στον εθελοντισμό, με αγάπη για τα παιδιά και θέληση προσφοράς στα κοινά. (Μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Ν.Π.Ι.Δ. Αρ. Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης 19.972/97)

Σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα. Οργανώνει επετειακές και θεματικές εκδηλώσεις βασισμένες στη μουσειακή εκπαίδευ ση, παρουσιάζει παιδικά βιβλία και τους συγγραφείς τους. Συνεργάζεται με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε Μουσεία, Δήμους, Νοσοκομεία και Συλλόγους Α.Μ.Ε.Α. Εκπαιδεύει εθελοντές και διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδευτικών.

Στόχοι

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έxoντας σκοπό να προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση στο χώρο της εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας, δημιούργησε ένα Μουσείο πολυχώρο που προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον και τα κίνητρα στα παιδιά να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια, με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια των ικανοτήτων, την αύξηση των γνώσεων, την ευαισθητοποίηση στην διαφορετικότητα.

Κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας του Μουσείου είναι η πεποίθηση, ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η ψυχαγωγία ενισχύουν την διαδικασία της μάθησης. Λειτουργεί σαν εργαστήρι που ενεργοποιεί, υποστηρίζει, εμπνέει, δυναμώνει και διευρύνει τη γνώση και τη φαντασία.

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4 έως 12 ετών και ο τρόπος προσέγγισης του προσαρμόζεται κάθε φορά στην ηλικία του κοινού του. Στα παιδιά 4 έως 6 ετών απευθύνεται με βιωματικές εμπειρίες, ενώ στα παιδιά 7 έως 12 ετών με θέματα κλιμακούμενου επιπέδου δυσκολίας και έρευνας και τα προτρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογές αλλά και να τις παρουσιάσουν στο χώρο του Μουσείου.

Αίθουσα Α΄ «Παραδοσιακή Τάξη»

Μόνιμη έκθεση εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα του Θεού τα πράματα…», νοσταλγικές μνήμες από τα σχολικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς.

Διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες και ποδιές, σχολικά βιβλία συμπληρώνουν την εικόνα της πιο γλυκιάς θύμησης, της παραδοσιακής σχολικής τάξης. Τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων στο Παιδικό Μουσείο με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων κου Νικόλαου

Αίθουσα Β΄ «Παίζοντας με ξεχασμένα Τσίγκινα Παιχνίδια»

Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», Τα εκθέματα είναι ευγενική δωρεά στο Μουσείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Συλλογές

Ο όρος «συλλογή» εννοεί τη συγκέντρωση αντικειμένων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Στη μουσειολογία ό όρος συλλογή σημαίνει «ένα σύνολο ομοειδών αντικειμένων που συλλέγονται συστηματικά».

Η συλλογή ταξινομεί και κατηγοριοποιεί τα αντικείμενα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και τη φυσική ή νοητή σχέση μεταξύ τους (τι συμβολίζουν, πότε κατασκευάστηκαν κλπ.). Συνδέεται με το είδος του μουσείου και τους στόχους της έκθεσης. Επιλέγει τα καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα.

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει τις εξής μόνιμες συλλογές:

  • Στη «Μαγική Παιχνιδοχώρα» Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», Τα εκθέματα είναι ευγενική δωρεά του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μπουτάρη, «κούκλες και κουκλόσπιτα» με εκθέματα δωρεές και παραχωρήσεις φίλων αγαπημένων του Μουσείου και τέλος «Θεσσαλονικείς παιχνιδοκατασκευαστές», αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς κατασκευαστές παιχνιδιών.
  • Σε «μια τάξη απ’ τα χρόνια τα παλιά». Μόνιμη έκθεση εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα του Θεού τα πράματα…», νοσταλγικές μνήμες από τα σχολικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς. Διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες και ποδιές, σχολικά βιβλία συμπληρώνουν την εικόνα της πιο γλυκιάς θύμησης, της παραδοσιακής σχολικής τάξης. Τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων στο Παιδικό Μουσείο με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων Κου Νικόλαου Λαδικού.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

08:30 - 14:00

Τρίτη

08:30 - 14:00

Τετάρτη

08:30 - 14:00

Πέμπτη

08:30 - 14:00

Παρασκευή

08:30 - 14:00

Σάββατο

Κλειστά (Ανοιχτά κατόπιν συνεννοήσεως επίσκεψης ομάδας)

Κυριακή

11.00-13.00 (ΟΚΤΩΒΡΙΟ-ΙΟΥΝΙΟ)

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΜΕΑ, ΚΑΦΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ)

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

2 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Μειωμένο Εισιτήριο

-

Ενιαίο Εισιτήριο

-

Μειωμένο Ενιαίο Εισιτήριο

-

Ομαδικό Εισιτήριο

-

Δράστηριότητες

3 ΕΥΡΩ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία