Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρείου ιδρύθηκε το 1986 από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής.

Είναι αφιερωμένο στην μνήμη του μεταλλειολόγου Ανδρέα Κορδέλλα, η επιστημονική εργασία του οποίου οδήγησε στην αναγέννηση των αρχαίων μεταλλείων του Λαυρείου στην σύγχρονη εποχή.

Το κτίριο του μουσείου είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Λαυρείου του περασμένου αιώνα και ένα από τα λίγα απομεινάρια του εκπληκτικού βιομηχανικού συγκροτήματος των Πλυντηρίων μεταλλεύματος της «Ελληνικής Εταιρείας», που είχε ανεγερθεί λίγο μετά το 1873, σύμφωνα με σχέδια του γερμανού C. Luhrig.

Το πανέμορφο συγκρότημα του «Μεταλλοπλυσίου» της «Ελληνικής» είχε στεγασμένη έκταση 3.350 τ.μ. και παρά το ότι ήταν σε άριστη κατάσταση και μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλές ανάγκες της πόλης, κατεδαφίστηκε το 1970 από την Δημοτική Αρχή (επί διορισμένου από την Δικτατορία δημάρχου), παρά την επίμονη αντίθεση των αρμοδίων γιά την περιοχή επιστημόνων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που τόνιζαν την αξία του και το ότι ήταν μοναδικό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Το 1984 το κτίριο του Μουσείου ήταν ένα θλιβερό ερείπιο, που δεν είχε ούτε στέγη ούτε πάτωμα ούτε πόρτες και παράθυρα, η Εταιρεία Μελετών όμως, παρά και το πολύ μικρό εμβαδόν του, το επέλεξε και πρότεινε στον Δήμο την αναστήλωσή του γιά να το σώσει και να το αξιοποιήσει.

Η συλλογή

Η συλλογή του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρείου αποτελείται από μοναδικά σε σπανιότητα και ομορφιά ορυκτά της Λαυρεωτικής γης. Όλα είναι σε κρυσταλλικές μορφές με εντυπωσιακές λάμψεις και χρώματα.

Ειδικά απ’ τον πλούτο των εκθεμάτων αναφέρουμε τα βασικά ορυκτά που εκμεταλλεύθηκαν ευρέως οι μεταλλευτές και έχουν ιστορική αξία:

  • αργυρομολυβδούχα (γαληνίτης, κερουσίτης)
  • ψευδαργυρούχα (σφαλερίτης, σμιθσονίτης)
  • σιδηρούχα (αιματίτης, λειμωνίτης)

Εκτίθενται ακόμη ορυκτά μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο όπως ο νιλίτης, θορικοζίτης, φιδλερίτης, γεωργιαδεζίτης, τα λεγόμενα ορυκτά της σκωρίας, καθώς και εκείνα που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν στο Λαύρειο:

  • λαυριονίτης
  • παραλαυριονίτης
  • μαμμοθίτης
  • σερπιερίτης
  • και άλλα μεγάλης επιστημονικής αξίας και εξαιρετικής γοητείας.

Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται και διάφορα εργαλεία των μεταλλωρύχων και μολύβδινες χελώνες που προορίζονταν για το εμπόριο από τις μεταλλευτικές – μεταλλουργικές βιομηχανίες.

Στόχος της έκθεσης είναι να δείξει τον αξιόλογο ορυκτό πλούτο της περιοχής, τον αριθμό των ορυκτών και μεταλλευμάτων και την ομορφιά των άπειρων παραλλαγών τους σε χρώμα και σχήμα.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

10:00 - 12:00

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

10:00 - 12:00

Κυριακή

10:00 - 12:00

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Λαύριο, 19500, Αττική

GPS:

37.7163195, 24.051143899999943

Τηλέφωνο:
E-mail:
Ιστός:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το κόστος εισόδου.

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία