Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών στεγάζεται σήμερα στο Ιλίου Μέλαθρον, την αρχοντική κατοικία του αρχαιολόγου Ερίκου Σλήμαν, έργο του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ.

Η μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζει την ιστορία του νομίσματος καθώς και την κατασκευή, διάδοση, χρήση, ως και την εικονογραφία των νομισμάτων, στην εποχή της κοπής των, του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Η έκθεση συνεχίζεται στο 2ο όροφο που εκθέτονται νομίσματα της Ελληνιστικής περιόδου, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής, Μεσαιωνικής αλλά και νεότερης εποχής.

Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τους είδους του στον κόσμο. Η συλλογή των εκθεμάτων του περιλαμβάνει περισσότερα από 500.000 αρχαία νομίσματα, μολυβδόβουλα, μετάλλια, σφραγιδόλιθους, αρχαία σταθμία και άλλα σχετικά αντικείμενα που ανάγονται από τον 14ο αιώνα π.Χ. μέχρι και σήμερα.

Μόνιμες Συλλογές

Το Νομισματικό Μουσείο διαθέτει 500.000 προσκτήματα -κυρίως νομίσματα, αλλά και μετάλλια, μολυβδόβουλλα, σφραγιδολίθους, σταθμία, οβελούς και τάλαντα- που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως σήμερα.

Οι πλουσιότερες συλλογές είναι αυτές των αρχαίων νομισμάτων, που αφορούν από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για τα νομίσματα των πόλεων-κρατών, των βασιλέων και των ηγεμόνων του αρχαίου ελληνικού και ελληνιστικού κόσμου, της ρωμαϊκής Δημοκρατίας, των ρωμαίων αυτοκρατόρων και των επαρχιών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Εξίσου σημαντικές είναι οι συλλογές των βυζαντινών και μεσαιωνικών νομισμάτων, που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 15ο αιώνα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός νομισμάτων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με αντιπροσωπευτικές κοπές όλων των αυτοκρατόρων και των νομισματοκοπείων, κοπές κρατών και ηγεμόνων της Μεσαιωνικής Δύσης και Ανατολής, καθώς και εκδόσεις των φραγκικών κρατιδίων που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από τον 13ο αιώνα.

Η περίοδος από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα καλύπτεται από νομίσματα των περισσοτέρων κρατών του νεώτερου και σύγχρονου κόσμου. Έμφαση δίνεται στα νομίσματα που κυκλοφόρησαν στον ελλαδικό χώρο αυτούς τους αιώνες, όπως κοπές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, νομίσματα ευρωπαϊκών κρατών και αυτοκρατοριών, καθώς και κέρματα και χαρτονομίσματα του νέου ελληνικού κράτους.

Ιδιαίτερες συλλογές αποτελούν τα άλλα τεχνουργήματα μικρογλυπτικής και μικροτεχνίας που απόκεινται στο Μουσείο.

Τα αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και μεσαιωνικά σταθμία, τα βάρη για το ζύγισμα διαφόρων προϊόντων και νομισμάτων, αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τους σταθμητικούς κανόνες και τις εμπορικές συναλλαγές σε διάφορες εποχές.

Οι σφραγιδόλιθοι που χρησιμοποιούνται ως σύμβολα εξουσίας, ως κόσμημα και για να δηλώσουν ταυτοπροσωπία, γνησιότητα ή αξία.

Η πλούσια συλλογή βυζαντινών μολυβδοβούλλων αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη βυζαντινή Σιγιλλογραφία και Σφραγιστική.

Τα μετάλλια διασώζουν πλήθος πληροφοριών για ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, αλλά και για απεικονίσεις κτισματων, πόλεων και ολόκληρων περιοχών, εκφράζοντας την τέχνη της κάθε εποχής από την Αναγέννηση έως σήμερα.

Το Μουσείο για να διαχειριστεί τις συλλογές του διαθέτει Τμήμα Αρχαίων Νομισμάτων, Σταθμίων και Μικροτεχνίας, Τμήμα Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Νομισμάτων και Σφραγίδων, και Τμήμα Νεωτέρων Νομισμάτων και Μεταλλίων.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Κλειστό

Τρίτη

08.30 – 15.30

Τετάρτη

08.30 – 15.30

Πέμπτη

08.30 – 15.30

Παρασκευή

08.30 – 15.30

Σάββατο

08.30 – 15.30

Κυριακή

08.30 – 15.30

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και δεκαπέντε (15) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου. Κλειστό κατά τις επίσημες αργίες: 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή Πάσχα Ορθοδόξων, 1 Μαΐου, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου.

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

6€

Μειωμένο Εισιτήριο

3€

Ενιαίο Εισιτήριο

15€ (Ισχύει για Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο)

Μειωμένο Ενιαίο Εισιτήριο

8€ (Ισχύει για Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο)

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία