Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μουσείο Ξυλογλυπτικής στο κέντρο της Κρήτης και στους πρόποδες του Ψηλορείτη είναι μια μόνιμη συλλογή του γλύπτη Γεωργίου Κουτάντου. Λειτουργεί ταυτόχρονα Mουσειακός και Eργαστηριακός χώρος και είναι το αποτέλεσμα είκοσι χρόνων ενασχόλησης με τη γλυπτική. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν στις 14 Μαρτίου 2010.

Συγκεκριμένα στην Αξό Μυλοποτάμουμία ώρα από τις πόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, μέσα στο φυσικό περιβάλλον, εκτίθενται σε ένα διώροφο νεόκτιστο χώρο 300 τ.μ., περισσότερα από εκατό γλυπτά, χειροποίητα έργα τέχνης από ένα σφυρί και ένα σκαρπέλο.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται παραδοσιακές λαογραφικές μορφές και θέματα («Ο Λυράρης», «Ο Κρητικός», «Ο Παππούς και η Γιαγιά», «Πηγαίνοντας στο Χωράφι» κ.ά.), παραστάσεις της φύσης και του οικολογικού μας συστήματος («Ο Αϊτός και ο Όφις», «Το Κρι Κρι»), θρησκευτικού περιεχομένου («Ο Άγιος Γεώργιος του Δισκουρίου», «Ο Χορός του Ησαΐα», «Ο Αποχαιρετισμός»), κοινωνικού περιεχομένου («Ο Ασθενής») από τη μυθολογία («Η Μικρή Γοργόνα») κ.ά.

Έτσι ο/η επισκέπτης/τρια έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Μουσείο και στο Εργαστήριο και να ανακαλύψει εκτός από την αισθητική και καλλιτεχνική πρόταση, παραδοσιακά στοιχεία (ασχολίες των κατοίκων στην Κρήτη και στην Ελλάδα σε μια κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται δραματικά, ήθη και έθιμα), λαογραφικά στοιχεία (για παράδειγμα το σημάδεμα, η ‘σαμιά’ των ζώων), κοινωνιολογικά στοιχεία (δομή οικογένειας, θέση των δυο φύλων), ιστορικά στοιχεία (για παράδειγμα μέσα στους κορμούς των δέντρων που έπεσαν και συλλέχτηκαν από τα Μοναστήρια του Αρκαδίου και του Βωσάκου ανακαλύφθηκαν βόλια/βλήματα από τις επαναστάσεις των Ελλήνων εναντίων των Τούρκων) κ.ά.

Η επίσκεψη στο Μουσείο μπορεί να συνδυαστεί με τις σημαντικές αρχαιότητες της Αξού και άλλους αξιόλογους χώρους στην ευρύτερη περιοχή.

Οι διαστάσεις των γλυπτών είναι σε φυσικό μέγεθος, ενώ ορισμένα από αυτά παρουσιάζονται σε μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως «Ο Αετός και ο Όφις» μήκους περίπου έξι μέτρων, «Οι Γονείς μου και εγώ» ύψους περίπου τριών μέτρων, «Η Μικρή Γοργόνα» μήκους πέντε μέτρων κ.τ.λ.

Τα ξύλα συλλέχθηκαν από όλη την Κρήτη, κυρίως ξερά δέντρα ή ξεριζωμένα από φυσικές καταστροφές.

Ο γλύπτης Γιώργης Κουτάντος

Εγώ, ο Γιώργης Κουτάντος του Ιωάννη και της Μαρίας, γεννήθηκα στις 21 Μαΐου του 1981. Τέλειωσα το δημοτικό στην Αξό και συνέχισα τις σπουδές μου στο Γενικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ανωγείων. Και τα έξι αυτά χρόνια, Γυμνάσιο και Λύκειο, έμενα στην Μαθητική Εστία Ανωγείων με άλλα παιδιά από τα γύρω χωριά. Ξένοιαστα χρόνια. Στη Β΄ Λυκείου έκανα μαθήματα ασπρόμαυρης φωτογραφίας, κάτι το οποίο με βοήθησε και στην ξυλογλυπτική. Όταν ήμουν εννέα χρονών είχαμε πάει την Πρωτομαγιά σε ένα χωράφι μας για να γιορτάσουμε την ημέρα και το ερχομό της άνοιξης. Όση ώρα ψήναμε το οφτό, ο πατέρας μου με τα μεγαλύτερα αδέρφια μου φύτευαν λίγες ελιές και μετά τις πότισαν. Τότε έσκυψα και πήρα στα χέρια μου ένα βώλο πηλό και άρχισα να τον ζυμώνω, μετά έμπηξα δυο μου δάχτυλα μέσα στην πηλό και μου φάνηκαν σαν μάτια… σε λίγο κρατούσα ένα μικρό κεφάλι στα χέρια μου.

Έτσι από πολύ μικρός, 9 χρονών περίπου, ξεκίνησα να κάνω διάφορες μορφές σε γύψο, πηλό και πέτρα πριν καταλήξω να δουλεύω με ξύλο. Τελικά με κέρδισε το ξύλο γιατί αυτά που έφτιαχνα με τα άλλα υλικά ήταν πολύ εύθραυστα  και με το παραμικρό έσπαγαν. Ήμουν παιδί και αυτό δεν μου άρεσε, να φτιάχνω κάτι και μετά να σπάει. Ένας γείτονας έφτιαχνε μορφές με ζώα από τις ‘κουρμούλες’ των αμπελιών και τις πουλούσε στους τουρίστες. Ίσως και αυτό να με επηρέασε.

Από το Δημοτικό και μετά δε σταμάτησα να ασχολούμαι με τη γλυπτική. Στις αρχές είχα αρχίσει να φτιάχνω μουσικά όργανα, ιδιαίτερα λύρες.

Μετά άφησα τις λύρες, δεν ήθελα να συνεχίσω και σιγά σιγά όταν ήμουν μαθητής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο άρχισα να φτιάχνω κάποια μικρά γλυπτά.

Μόνος μου σε ένα υπόγειο/κατώγι του σπιτιού μας είχα ένα πάγκο με κάποια στοιχειώδη εργαλεία και μου άρεσε, με ευχαριστούσε να πελεκώ, να δημιουργώ κάτι, ήταν το μεράκι μου. Οι άνθρωποι του χωριού έρχονταν κάποιες φορές και τα έβλεπαν, τους άρεσαν και χαμογελούσαν. Όμως δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ με την τέχνη, αυτό έγινε όταν επέστρεψα από το στρατό. Στην όλη μου προσπάθεια αυτή με στήριξε η οικογένεια μου ψυχολογικά πάρα πολύ όταν ξεκινούσα, γιατί αυτά που έφτιαχνα δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο, αλλά μου δίνανε κουράγιο και συγχαρητήρια, πράγμα που μου έδινε δύναμη να συνεχίσω και να μην τα παρατήσω.

Όταν απολύθηκα από φαντάρος το 2001 έφτιαξα «Τον Αετό με τον Όφι». Τον επόμενο χρόνο τα έβγαλα στην πλατεία του χωριού στο πλαίσιο κάποιων πολιτισμικών εκδηλώσεων του Δήμου και οι χωριανοί μου έβαλαν την ιδέα να ασχοληθώ επαγγελματικά. Από τότε λοιπόν ξεκίνησα και όλα τα έργα που έκανα είχαν σκοπό κάποια μέρα να πάρουν μέρος σε μία μόνιμη έκθεση, και όχι να πουληθούν. Πάνε 20 χρόνια σχεδόν από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με την γλυπτική μέχρι να φτάσω στο σημείο τα γλυπτά και ο χώρος να είναι έτοιμα. Αλλά όταν κάποιος έχει θέληση να κάνει κάτι, θα το κάνει όσα εμπόδια κι αν συναντήσει!

Ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης έγραφε σε ένα του ποίημα: «σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ΄ναι μακρύς ο δρόμος…». Έχω δυσκολευτεί και κουραστεί πολύ για να φτιάξω αυτά που έχω φτιάξει, η διαδρομή φαίνεται να είναι μακρινή. Έχω λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο όπως στην Παγκρήτια Έκθεση ‘Οίκαδε’ το 2003 την οποία οργάνωσε το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, στην Έκθεση «Ο μύθος της Γης μέσα από τα χέρια του ανθρώπου» το 2008 την οποία οργάνωσε το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτης, αλλά και σε άλλες που οργάνωσαν οι Δήμοι Ανωγείων, Κουλούκωνα, το Σπήλαιο Σφενδόνη κτλ.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

09:00-20:00

Τρίτη

09:00-20:00

Τετάρτη

09:00-20:00

Πέμπτη

09:00-20:00

Παρασκευή

09:00-20:00

Σάββατο

09:00-20:00

Κυριακή

09:00-20:00

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Αξό, 74051, Μυλοπόταμος

GPS:

35.3078172664, 24.8400732579

Τηλέφωνο:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

5€

Μειωμένο Εισιτήριο

3€

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία