Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μουσείο βρίσκεται στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Κατσανοχωρίων. Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι περιλαμβάνει έργα που μιλούν για την Ήπειρο και την ιστορία της. Για ό,τι τη δόξασε και την έκανε σεβαστή στον κάθε Έλληνα που ακούει το όνομά της. Είναι μοναδικό, γιατί μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση.

Το Μουσείο φιλοξενείται σ’ ένα ωραίο Σχολείο, πετρόκτηστο κτήριο της δεκαετίας του 30, που χτίστηκε με δωρεά του Συμπατριώτη μας Ευεργέτη Νικολάου Μαντελόπουλου.

Τα έργα ανήκουν και είναι δημιουργίες του Θεόδωρου Παπαγιάννη. Αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που τον σημάδεψαν και τον συνοδεύουν σ’ όλη του τη ζωή. Έγιναν από βιώματα δυνατά, που έδωσαν τροφή στη δημιουργικότητά του.

Το Μουσείο  είναι μοναδικό, γιατί τα έργα:

  • Μιλούν για το ψωμί, την απαρχή του πολιτισμού κατά το Διαγόρα, που τόσο πολύ ταυτίστηκε με τον Ηπειρώτη και τη ζωή του.
  • Μιλούν για τον ξενιτεμένο και τον Ευεργέτη.
  • Μιλούν για τον πνευματικό άνθρωπο και τα γράμματα, για την πνευματική άνθηση που δημιουργήθηκε τη δύσκολη περίοδο της τουρκοκρατίας μέσα από λαμπρά σχολεία, με σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους ως δασκάλους, που κράτησαν ζωντανή την εθνική συνείδηση.
  • Μιλούν για τον χτίστη, που η μαστοριά του τον έκανε διάσημο και περιζήτητο στα πέρατα του κόσμου. Κι εγώ σεμνύνομαι να λέω πως είμαι ένας εργάτης απ’ το συνάφι τους!
  • Μιλούν για τον κτηνοτρόφο και τον γεωργό, τον ξωμάχο του χωριού, που εκτός της κύριας δουλειάς του έκανε και άλλες χίλιες δυό.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα έργα υπάρχουν και πολλά που είναι καμωμένα από τ’ αποκαΐδια του Πολυτεχνείου, περίτεχνα συνδυασμένα και στολισμένα με άλλα υλικά ανακυκλώσιμα. Αντικείμενα δεύτερης χρήσης, πεταμένα, ξεχασμένα στις μάντρες, αλλά με τη δική τους ιστορία. Όλ’ αυτά μαζί έδωσαν τραγικές μορφές, για να θυμίζουν το τραγικό γεγονός και να στέλνουν το μήνυμά του. Ήταν βλέπετε από ευεργέτες Ηπειρώτες καμωμένο και αυτό το υπέροχο πνευματικό ίδρυμα και η πολιτεία το εγκατέλειψε, όπως και τόσα άλλα έργα ευεργετών.

Στο Μουσείο υπάρχουν πορτρέτα σημαντικών ανθρώπων, όπως και πολλών απλών λαϊκών ανθρώπων οι μορφές. Η ιδιαιτερότητά τους οφείλεται στο ότι, πλην ελαχίστων, είναι τερακότες με χρώμα που προσθέτει εκφραστικότητα, πέραν του ότι ξαναβρίσκει το μίτο της χρωματισμένης αρχαίας Ελληνικής γλυπτικής. Στις προθήκες του διαδρόμου εκτίθεται μια μοναδική σειρά από προπλάσματα μεταλλίων και νομισμάτων, που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια 40 περίπου χρόνων. Κι έτσι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει ένα θέαμα που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο Μουσείο της χώρας μας.

Ιδιαίτερο θέμα και θέαμα είναι η τάξη με τους μαθητές, τα παλαιά θρανία, το δάσκαλο και τους θεατές. Η τάξη της μάθησης, όπως την ονομάσαμε.

Υπάρχουν ακόμα  σχέδια που είναι σε μεγέθυνση και καταλαμβάνουν δεσπόζουσα θέση στο Μουσείο. Είναι επιλεγμένα απ’ όλη την καλλιτεχνική διαδρομή του δημιουργού, από τη στιγμή που αποφοίτησε απ’ τη Σχολή μέχρι σήμερα.

  • Στην είσοδο του χώρου βλέπουμε: Ευεργέτες, Επώνυμοι Έλληνες και ξένοι, Σύγχρονη Γλυπτική με άρωμα αρχαιότητας, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα
  • Στην πρώτη αίθουσα: Το ψωμί, Θ.Π., Βουκολικά, Προτομές Επωνύμων
  • Στη δεύτερη αίθουσα: Η Γάστρα, Ο βολόσουρας, Μικρογλυπτική ο γεωργός, η βρύση, το μαντρί, το άρμεγμα, το αλώνι, η ταΐστρα, το μοιρολόι, ο αποχωρισμός, ο βοσκός, η στάνη, η στρούγκα
  • Στην τρίτη αίθουσα: Ευεργέτες, Ταξιδιώτες – Μετανάστες, Μάνες Ηπειρώτισσες, Χορός του Πάσχα στο Ελληνικό, Πουλιά, Αδράχτια και Ρόκες
  • Στην τέταρτη αίθουσα: Θεατές, Μαθητές και δάσκαλος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης

Υπάρχει επίσης συλλογή γλυπτών στον υπαίθριο χώρο του σχολείου.

Στον χώρο πραγματοποιείται ετήσιο Συμπόσιο Γλυπτικής και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, ξεναγήσεις, συνέδρια κ.λπ).

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

09:30 - 15:00

Τρίτη

09:30 - 15:00

Τετάρτη

09:30 - 15:00

Πέμπτη

09:30 - 15:00

Παρασκευή

09:30 - 15:00

Σάββατο

09:30 - 15:00

Κυριακή

09:30 - 15:00

Για ομαδικές ξεναγήσεις απαιτείται τηλεφωνική προσυννενοήση

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το κόστος εισόδου στο μουσείο

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία