Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, άνοιξε τις αίθουσες του στο κοινό τον Αύγουστο του1979. Είναι μοναδικό στο είδος του και μπορούμε να το αποκαλέσουμε «ανοιχτό βιβλίο», αφού επιφυλάσσει στον επισκέπτη περιπλανήσεις κι πνευματικά ταξίδια.

Στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του εμπνευσμένου, μοναδικού αυτού ανθρώπου και καλλιτέχνη. Στις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται έργα γνωστών καλλιτεχνών. Αντίτυπα των « Μεγάλων Βιβλίων » και VERVE με λιθογραφίες των Σαγκάλ, Ματίς, Πικάσο, Λεζέ κ.α. καθώς και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων.

Εκτός από τη μόνιμη έκθεση του συνόλου του Εκδοτικού Έργου του Στρατή Ελευθεριάδη-TERIADE, το Μουσείο πραγματοποιεί αναδρομικές εκθέσεις Εικαστικών Τεχνών, εκδόσεις και άλλες συναφείς προς το χαρακτήρα του πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Βιογραφία Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade

Ο Στρατής Ελευθεριάδης – Teriade γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το Μάιο του 1897 και πέθανε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1983. Πέρα από το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική, υπήρξε εμπνευσμένος εκδότης και τεχνοκριτικός.

Άρχισε λοιπόν να εκδίδει βιβλία τέχνης που απέκτησαν παγκόσμια φήμη εξαιτίας της πρωτοτυπίας και της μοναδικής τους ποιότητας. Έτσι στα 40 του χρόνια, εκδίδει το περιοδικό VEVRE με το οποίο κατάφερε να δημιουργήσει μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους συγγραφείς αλλά και οι εκδόσεις του να μείνουν ως μνημεία λόγου και τέχνης. Τα τεύχη έχουν τη σφραγίδα μεγάλων δημιουργών όπως του Ματίς, Μπράκ, Μπονάρ, Ρουό, Μαγιόλ και πολλών άλλων συγγραφέων. Παράλληλα με τα VEVRE εκδίδει 26 εικονογραφημένα βιβλία τα αποκαλούμενα «Grand’s Livres» με συνδυασμό κειμένου και εικόνας. Ενώ τα τεύχη VEVRE είναι αναπαραγωγές ήδη υπαρχόντων πινάκων ζωγραφικής και σχεδίων, τα «Grand’s Livres» είναι πρωτότυπα έργα τέχνης, χειροποίητα και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Μετά την προσφορά του στη Μυτιλήνη του Μουσείου Θεόφιλου (1964), έργο χρηματοδοτημένο από τον ίδιο, είχε τη διορατικότητα να συλλάβει την ιδέα ενός Μουσείου-Βιβλιοθήκης, το οποίο παρουσιάζει ενιαίο το εκδοτικό του έργο.

Ο Teriade παρέμεινε στη διεθνή κοινότητα για το ρόλο που διαδραμάτισε ως εμπνευστής του πρωτοφανούς φαινομένου της προσέγγισης ποιητών και καλλιτεχνών αλλά και της πρωτόγνωρης σύζευξης λέξεων και εικόνας.

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Βαρειά, 81100, Λέσβος

GPS:

39.0748082, 26.574495399999932

Τηλέφωνο:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το ωράριο λειτουργίας και το κόστος εισόδου.

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία