Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι/Clermont στεγάζεται στον εσωτερικό περίβολο του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου, στο Δήμο Κάστρου – Κυλλήνης Ν. Ηλείας, συμπληρώνοντας το μουσειακό και αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής. Πρόκειται για μία πρωτότυπη πολιτισμική ιδέα, καθώς αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί ένα »ανοικτό μουσείο», όπου το κέλυφος του μουσειακού χώρου συνιστά και το σημαντικότερο έκθεμά του. Η μόνιμη θεματική έκθεση του μουσείου, με τίτλο »Η εποχή των ιπποτών-Οι σταυροφόροι στο Μοριά», περιλαμβάνει περισσότερα από 500 αντικείμενα, που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 15ο αι μ.Χ. Επικεντρώνεται στην ενδιαφέρουσα και κρίσιμη ιστορική περίοδο του φράγκικου Πριγκιπάτου της Αχαϊας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τον πολιτισμό μιας γοητευτικής στο ευρύ κοινό περιόδου, εκείνης της Ιπποτοκρατίας, όπως εκδηλώθηκε στο νότιο χερσαίο ελλαδικό χώρο.

Το μουσείο περιλαμβάνει πέντε μεγάλες ενότητες, με σημαντικά εκθέματα, όπως γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέρη, αγγεία, νομίσματα, τοιχογραφίες κ.ά. Ειδικά η συλλογή μεσαιωνικής κεραμικής του είναι εξαιρετική και η πιο πλούσια στον ελλαδικό χώρο. Στην πρώτη ενότητα γίνεται αναφορά στο κάστρο Χλεμούτσι, στο δίκτυο των κάστρων και των μεσαιωνικών οικισμών, στη σημαντικότερη πόλη του Πριγκιπάτου, τη Γλαρέντζα, στη γοτθική μοναστηριακή αρχιτεκτονική και στις δυτικές επιδράσεις στην ορθόδοξη ναοδομία. Η έλευση των Λατίνων, η ίδρυση του Πριγκιπάτου της Αχαϊας, η ιπποτική αρετή και οι ευγενείς αποτελούν αντικείμενο της δεύτερης ενότητας, ενώ η τρίτη διαπραγματεύεται θέματα πίστης και λατρείας, το διάκοσμο και τη λειτουργία των ναών των ιπποτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τέταρτη ενότητα που παρουσιάζει πτυχές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του Πριγκιπάτου, ενώ στην τελευταία εντάσσονται στοιχεία που αφορούν στο εμπόριο, στην οικονομία, στις σχέσεις, στην επικοινωνία, αλλά και στη θέση του Μοριά στη μεσαιωνική οικουμένη.

Παράλληλα, το μουσείο διαθέτει αρχαιολογικό γραφείο με χώρο μελέτης, αρχαιολογική αποθήκη, καθώς και σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης κεραμικής, νομισμάτων, λίθου, τοιχογραφιών, μετάλλινων και υάλινων αντικειμένων.

Συντάκτης
Ράλλη Αθανασία, αρχαιολόγος

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

9:00 – 16:00

Τετάρτη

9:00 – 16:00

Πέμπτη

9:00 – 16:00

Παρασκευή

9:00 – 16:00

Σάββατο

9:00 – 16:00

Κυριακή

9:00 – 16:00

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Κάστρο Ηλείας, 27050, Κυλλήνη

GPS:

37.8903658, 21.141461400000026

Τηλέφωνο:
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

4€

Μειωμένο Εισιτήριο

2€

Χειμερινή Περίοδος

Από 1η Νοεμβρίου ως 31 Μαρτίου, το αντίτιμο του ενιαίου εισιτηρίου είναι μειωμένο κατά 50% για όλους τους επισκέπτες και κοστίζει 2 ευρώ

Πηγή Πληροφοριών
Πηγή Πληροφοριών

Υιοθετήστε αυτό το μουσείο!

Υιοθετήστε αυτό το μουσείο, χρησιμοποιώντας την παρακάτω επιλογή και ακολουθώντας την σχετική διαδικασία.
Αν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας.

Υιοθέτηση Μουσείου

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία