Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μουσείο Αρχαίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων είναι μουσείο που ιδρύθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη και λειτουργεί από το 1997. Στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο κτήριο με τρεις ορόφους, στην περιοχή Λαδάδικα.

Το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος είχε λίγες γνώσεις για το μουσικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στα αρχαία και στα βυζαντινά χρόνια, υπαγόρευσε την ίδρυση του μουσείου. Στόχος του μουσείου είναι να αναδείξει την εκπληκτική ομορφιά της Κοσμικής Αρχαίας και Βυζαντινής Μουσικής μέσα από εικαστικές μαρτυρίες.  Ο χώρος είναι ανοικτός μέσω διεθνών τηλεπικοινωνιακών δικτύων σε όλους τους ερευνητές του κόσμου.

Στο μουσείο φιλοξενούνται περισσότερα από 200 όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στον ελλαδικό χώρο από το 2.800 π.Χ. ως τις αρχές του 20ού αιώνα, τα οποία ανακατασκευάστηκαν, με τη βοήθεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ανακατασκευή τους έγινε με βάση φιλολογικές και εικαστικές μαρτυρίες. Τα όργανα συνοδεύονται από τις εικαστικές μαρτυρίες που υπάρχουν για το καθένα από αυτά, όπως αγγεία, ειδώλια , γλυπτά κλπ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο επισκέπτης μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ακούσει και τον ήχο κάποιων από τα όργανα.

Το Μουσείο περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

Τμήμα Οργανολογικής Έρευνας: Πρόκειται για τη δημιουργία ενός παγκοσμίου corpus εικαστικών μαρτυριών (αγγεία, γλυπτά, τοιχογραφίες κ.λ.π.) που αναφέρονται ως ελληνικά μουσικά όργανα από την εποχή του χαλκού έως το 1830.

Μουσικολογικό Τμήμα: Αφορά τη συστηματική ηλεκτρονική καταγραφή των έργων που περιέχονται σε χειρόγραφους κώδικες του Αγίου Όρους, κρατικών βιβλιοθηκών και ιδιωτικών συλλόγων.

Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους ή και επαγγελματίες μουσικούς, οι οποίοι θέλουν να μάθουν την αρχαία και τη βυζαντινή μουσική γραφή αλλά και να παίζουν τα αρχαία και βυζαντινά μουσικά όργανα.

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Κατούνη 12, 54625, Θεσσαλονίκη

GPS:

40.6350022, 22.9376306

Τηλέφωνο:
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το ωράριο και το κόστος εισόδου.

Πηγή Πληροφοριών

Υιοθετήστε αυτό το μουσείο!

Υιοθετήστε αυτό το μουσείο, χρησιμοποιώντας την παρακάτω επιλογή και ακολουθώντας την σχετική διαδικασία.
Αν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας.

Υιοθέτηση Μουσείου

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία