Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης στεγάζεται πλέον σε νέο ανακαινισμένο κτίριο στo κέντρο της Παλαιόχωρας του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, απέναντι από το πρώην κτίριο της αστυνομίας στον δρόμο προς Παχειά Άμμο.

Ιδρύθηκε το 2006 στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός 2000» και συντηρείται από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου.

Το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης επιστημονικής εργασίας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκειται για το προϊόν συνεδρίων και επιστημονικών συζητήσεων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «European Acritic Heritage», στο οποίο συμμετείχαν η Ελλάδα, το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Βουλγαρία. Αναδεικνύει ένα διευρωπαϊκό, ίσως και οικουμενικό πολιτισμικό και ιστορικό φαινόμενο, εστιάζοντας στους υπερασπιστές των συνόρων, «των άκρων», τους θρυλικούς φύλακες – ήρωες της Ευρώπης, και τα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους.

Πρόκειται για θεματικό Μουσείο, μοναδικό στον κόσμο. Με τα εκθέματά και το εποπτικό υλικό του επισημαίνει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των λαών της Ευρώπης. Το εθνογραφικό και ιστορικό υλικό χρησιμοποιήθηκε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ διαφορετικής εθνικότητας ή θρησκεύματος λαών.

Στο σενάριο της μόνιμης έκθεσης επιχειρείται να προβληθεί κυρίως το γεγονός ότι πέρα από τις διασυνοριακές αντιθέσεις και συγκρούσεις, τις αντιπαραθέσεις των οργανωμένων πολεμιστών και των ποικίλων πολιτικών, οικονομικών και εθνικών συμφερόντων, υπάρχουν και οι γέφυρες επικοινωνίας. Τέτοιες γέφυρες στήνουν τα τραγούδια, οι χοροί, τα πανηγύρια, η τέχνη, ο έρωτας και οι επιγαμίες, το εμπόριο, οι οικονομικές συναλλαγές και οι ποικίλες διαπολιτισμικές ανταλλαγές.

Το εκθεσιακό περιεχόμενό του είναι ποικίλο και διαχρονικό: οπτικοακουστικό υλικό, κείμενα, εικόνες από διαφορετικές χρονικές περιόδους και τόπους.
Συμπληρώνεται δε από έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Τη συνολική Εποπτεία του Μουσείου έχει το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, την επιστημονική επιμέλεια η Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, την επιμέλεια έκθεσης η Λουΐζα Καραπιδάκη, μόνιμη συνεργάτις του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών).

Βασικός σκοπός του Μουσείου είναι αφ’ ενός η διάδοση των στοιχείων του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού, που έχει την αρχή του στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα και στο Βυζάντιο, και αφ’ ετέρου η εμψύχωση της ακριτικής περιοχής που το φιλοξενεί, με τη δημιουργία ενός χώρου για έρευνα, μελέτη, ψυχαγωγία και κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία εκτελούνται στη διάρκεια όλου του χρόνου.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

10:00 - 13:00 & 17:00 - 21:00

Πέμπτη

10:00 - 13:00 & 17:00 - 21:00

Παρασκευή

10:00 - 13:00 & 17:00 - 21:00

Σάββατο

10:00 - 13:00 & 17:00 - 21:00

Κυριακή

10:00 - 13:00 & 17:00 - 21:00

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Παλαιόχωρα, 73001, Χανιά

GPS:

35.23043, 23.6808992

Τηλέφωνο:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το κόστος εισόδου.

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία