Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μουσείο Αγροτικής και πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Ευρωπού, ιδρύθηκε με σκοπό να συγκεντρώσει στις αίθουσες του πολύτιμα ενθυμήματα μιας μακρόχρονης παράδοσης που σμιλεύτηκε μέσα από πυκνές πολιτισμικές συνομιλίες.

Μικρασιάτες από το Φούλατζικ και το Κίζδερβεντ, Θρακιώτες από το Τζελέπκιοϊ, τη Τζαντώ και το Αλμπασάνι της Ανατολικής Θράκης, γηγενείς Μακεδόνες, Πόντιοι και Βλάχοι βρήκαν στις αποθήκες, τα συρτάρια και τα παλιά τους σεντούκια αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα, κειμήλια από τις αλησμόνητες πατρίδες και από ήθη και έθιμα που χάνονται πίσω στους αιώνες, και τα πρόσφεραν στο μουσείο.

Αυτή η πλούσια πολιτιστική και λαογραφική κληρονομιά φιλοξενείται από το 2009 στο μουσείο που στεγάζεται στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο το οποίο ανεγέρθηκε το 1928 και αναπαλαιώθηκε το 2000.

Στην είσοδο του μουσείου έχει στηθεί μια μικρή σχολική αίθουσα, με αναφορά στη δεκαετία του ’60 (παλαιά θρανία, μαθητικές ποδιές, ενδεικτικά κ.α.) στην οποία οι μικροί μας επισκέπτες μπορούν να ζωγραφίσουν τις εντυπώσεις τους από την περιήγηση τους στο παρελθόν και να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ με τίτλο : «Δήμος Ευρωπού Ιστορία Λαογραφία.»

Εξέχουσα θέση κατέχει η «Αίθουσα της υφαντικής». Η υφαντική έχει μεγάλη παράδοση στον τόπο μας . Καθώς συνταιριαζόταν στον αργαλειό τα παλιά τα χρόνια, με τις χρωματικές διαβαθμίσεις και τα εντυπωσιακά διακοσμητικά μοτίβα, με το άπλωμα του τραγουδιού της ανυφάντρας ήταν μια κατάκτηση τέχνης, ο αντίπαλος και η δίψα της ομορφιάς. Εδώ θα βρει κανείς έναν παραδοσιακό, άριστα διατηρημένο, ξύλινο αργαλειό με όλα του τα εξαρτήματα, ένα σεντούκι με υφαντά και εργόχειρα, εργαλεία επεξεργασίας μαλλιού και νήματος καθώς και αριστοτεχνικά μπιμπιλωτά κεντήματα. Μέχρι και τη δεκαετία του ’60 η ζωή στο σπίτι δε θύμιζε σε τίποτα την σημερινή εποχή.

Μπακιρένια σκεύη μαγειρικής, αυτοσχέδια παιχνίδια, όπλα, νομίσματα, καθημερινά αντικείμενα και γαμήλια δώρα που διασώθηκαν από γενιά σε γενιά, καθώς και παραδοσιακές ενδυμασίες από περιοχές της Μ. Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και της Μακεδονίας κοσμούν την «Αίθουσα της Οικιακής – Καθημερινής Ζωής».

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Ευρωπός, 61007, Κιλκίς

GPS:

40.8970173, 22.5521319

Τηλέφωνο:
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Δωρεάν Είσοδος

Η είσοδος είναι δωρεάν προς όλους

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το ωράριο επισκέψεων

Πηγή Πληροφοριών
Πηγή Πληροφοριών

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία