Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Σκρα είναι ένα μικρό χωριό που απέχει 24 χλμ. από την Αξιούπολη και περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Στο χωριό αυτό δημιουργήθηκε το 2002 ένα μικρό ιστορικό μουσείο με σκοπό να παρουσιάσει το Μακεδονικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και -κυρίως- τη σημαντική μάχη που δόθηκε στην περιοχή. Συγκεκριμένα στην γειτονική κορυφή Σκρα ντι Λεγκέν δόθηκε στις 17/30 Μαίου 1918 μια από τις φονικότερες μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποία ελληνικές δυνάμεις κατόρθωσαν να καταλάβουν τις οχυρές θέσεις του βουλγαρικού στρατού και να προκαλέσουν βαθύ ρήγμα στις γραμμές των βουλγαρικών και γερμανικών δυνάμεων. Οι Έλληνες είχαν 2.800 νεκρούς και τραυματίες, αλλά συνέλαβαν 2.300 Βουλγάρους αιχμαλώτους.

Στο μουσείο εκτίθενται όπλα, στολές, παράσημα, κράνη, θραύσματα οπλισμού, καθώς και κειμήλια από τον ελληνικό, γαλλικό, βρετανικό, σερβικό, αυστριακό, βουλγαρικό και γερμανικό στρατό. Τέλος εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό με στιγμές από τις ώρες της δράσης και της ξεκούρασης στα ορύγματα του Βαλκανικού Μετώπου, καθώς και πίνακες ζωγραφικής και λιθογραφίες της εποχής.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχουν ακόμη το Ηρώο των πεσόντων και η προτομή του ταγματάρχη Βασίλη Παπαγιάννη, του πιο υψηλόβαθμου Έλληνα αξιωματικού που έπεσε στο πεδίο της μάχης. Λίγο έξω από το χωριό, γύρω από το Σκρα ντι Λεγκέν υπάρχουν ακόμη ερειπωμένα πολυβολεία, και άλλα ενθύμια της φονικής μάχης.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Κατόπιν τηλεφωνικής συννενόησης

Τρίτη

Κατόπιν τηλεφωνικής συννενόησης

Τετάρτη

Κατόπιν τηλεφωνικής συννενόησης

Πέμπτη

Κατόπιν τηλεφωνικής συννενόησης

Παρασκευή

Κατόπιν τηλεφωνικής συννενόησης

Σάββατο

Κλειστά

Κυριακή

Κλειστά

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Σκρα, 61005, Κιλκίς

GPS:

41.0945717885, 22.3831142032

Τηλέφωνο:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Δωρεάν Είσοδος

Η είσοδος είναι δωρεάν προς όλους

Πηγή Πληροφοριών

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία