Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ λειτουργεί από το 1990, σε ένα ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στη Νέα Κηφισιά. Διαθέτει χώρους στους οποίους φιλοξενούνται οι μόνιμες συλλογές του, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μικρή αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη και εργαστήριο.

Αφηγείται ιστορίες επικοινωνίας, που ξεκινούν από τις Φρυκτωρίες, δηλαδή την οπτική αναμετάδοση μηνυμάτων με φλόγες, τον ήχο του κέρατος και φτάνουν στον ηλεκτρικό τηλέγραφο, το τηλέφωνο, τους δορυφόρους, το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία.

Μέσα από τις μοναδικές Συλλογές του, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ ξεδιπλώνει την εξέλιξη ενός από τους σημαντικότερους τομείς της τεχνολογίας, τις τηλεπικοινωνίες, και παράλληλα παρουσιάζει την ιστορία της εταιρείας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την Ελλάδα και την ανάπτυξή της.

Τομείς δραστηριοποίησης & λειτουργίας του

 • Διοργάνωση εκθέσεων
 • Ξεναγήσεις ομάδων και μεμονωμένων επισκεπτών
 • Σχεδιασμός καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων
 • Χρήση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών
 • Επιμέλεια συλλογών
 • Ψηφιοποίηση & τεκμηρίωση συλλογών
 • Τεχνική υποστήριξη και συντήρηση συλλογών

Συλλογές

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ διαθέτει πλούσιες συλλογές εκθεμάτων και αρχειακού υλικού, περίπου 25.000 στο σύνολο. Αντικείμενα, τηλεγραφήματα, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από άλλες εποχές, μαγνητίζουν το βλέμμα, εμπνέουν τον επισκέπτη και δημιουργούν νέες εμπειρίες.

 • Φωτογραφίες: Μία πλούσια συλλογή φωτογραφιών που περιλαμβάνει αρχειακό υλικό της ιστορίας του ΟΤΕ και ένα ξεχωριστό αρχείο με «τηλεφωτογραφίες». Πρόκειται για υλικό που διακινήθηκε μέσω της αντίστοιχης Υπηρεσίας του ΟΤΕ, σε έντυπα της εποχής (1950-1990) και αφορούν στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας, σε θέματα πολιτικής, αθλητισμού και τέχνης.
 • Τηλεφωνία: Ο μαγικός κόσμος του τηλεφώνου, από την ανακάλυψή του, μέχρι τα κινητά-υπολογιστές. Κύριος εκφραστής αυτής της Συλλογής είναι η τηλεφωνική συσκευή. Από την πρώτη συσκευή τύπου Bell μέχρι τα σύγχρονα smart phones και ότι άλλο αντικείμενο ή εγκατάσταση συνδέεται με την τηλεφωνία.
 • Τηλεγραφία: Το Μουσείο αφηγείται την ιστορία της ανάπτυξης του τηλεγραφικού δικτύου στη χώρα μας με τη μεγάλη συλλογή από μορσικούς τηλέγραφους, πομπούς του Μαρκόνι, χειριστήρια, όργανα και ότι άλλο συνέβαλλε στη διάδοση της τηλεγραφίας.
 • Τηλεγραφήματα: Από το 1856 μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, σπάνια, πρωτότυπα και συλλεκτικά τηλεγραφήματα, αποκαλύπτουν πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου της χώρας, αλλά και του εξωτερικού.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες

Απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για εικαστικά και τεχνολογικά εργαστήρια με θέμα τις τηλεπικοινωνίες, ενημερωτικά προγράμματα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και θεατρικές παραστάσεις. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες προσφέρονται δωρεάν και διεξάγονται από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο μήνα κάθε σχολικής χρονιάς.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες

Απευθύνονται σε ηλικιακές ομάδες 4-6 και 7-16 ετών, με τους γονείς/συνοδούς τους. Πρόκειται για μουσειοπαδαγωγικές δράσεις οι οποίες αντλούν τη θεματολογία τους από τα εκθέματα του Μουσείου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες προσφέρονται δωρεάν και διεξάγονται από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάιο κάθε σχολικής χρονιάς.

Ομαδικές επισκέψεις – Ξεναγήσεις

Απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, κοινωνικούς φορείς ή άλλες οργανωμένες ομάδες που επιθυμούν να περιηγηθούν στην ιστορία των Τηλεπικοινωνιών, από την αρχαιότητα μέχρι τις δορυφορικές επικοινωνίες και την κινητή επικοινωνία. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ομάδων, είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση.

Καθημερινά πραγματοποιούνται δύο ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες, διάρκειας περίπου μίας ώρας, στις 9:30 και στις 11:00. Οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό, γίνονται δύο Κυριακές το μήνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προηγείται ηλεκτρονική κράτηση.

Η συμμετοχή σε όλες τις  ξεναγήσεις είναι δωρεάν.

Πηγή

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

09:00-17:00

Τρίτη

09:00-17:00

Τετάρτη

09:00-17:00

Πέμπτη

09:00-17:00

Παρασκευή

09:00-17:00

Σάββατο

Κλειστά

Κυριακή

09:00-17:00

Τελευταία είσοδος στις 16:00

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά

GPS:

38.0882252, 23.808167

Τηλέφωνο:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Δωρεάν Είσοδος

Η είσοδος είναι δωρεάν προς όλους

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία