Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Μόλις 15 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο στο ιστορικό χωριό Κρουσώνα βρίσκεται το μουσείο ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, μουσικών οργάνων, έρευνας και τεκμηρίωσης με το χαρακτηριστικό όνομα «ΘΥΡΑΘΕΝ»* θύραθεν παιδεία = η κλασική παιδεία (στο βυζάντιο η παιδεία που είχε κοσμικό χαρακτήρα)

Σε ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό σπίτι, στο σημείο όπου οι ήχοι της φύσης γονιμοποιούν τα παραδοσιακά όργανα και γεννούν αενάως αξεπέραστες μελωδίες, επιφυλάσσεται στον επισκέπτη ένα ταξίδι στη γοητεία της μουσική της Μεοσογείου. Στους σκοπούς του μουσείου, η γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με την ελληνική παραδοσιακή μουσική στο σύνολό της και την εξοικείωσή της με τα παραδοσιακά όργανα της Ελλάδος αλλά και της Μεσογείου.

Στις φιλοδοξίες του μουσείου, η ανάδειξή του σε κοιτίδα πολιτισμού μέσω ποικίλων εκδηλώσεων και δράσεων με άξονα την παραδοσιακή μουσική. Παράλληλα λειτουργεί και κέντρο έρευνας και τεκμηρίωσης της μουσικής μας παράδοσης. Η συλλογή των μουσικών οργάνων πραγματοποιήθηκε με την χρηματοδότηση από τον ΑΚΟΜΜ και ταξινομούνται σύμφωνα με το σύστημα E VON HORUBASTEL – S. SAHS με κριτήριο τους παραγόμενους ήχους από τις αντίστοιχες παλμικές κινήσεις των υλικών σε αερόφωνα, χορδόφωνα, μεμβρανόφωνα και ιδιόφωνα.

Το μουσείο συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς φορείς της Ελλάδας προκειμένου να υλοποιούνται επισκέψεις σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια) στο χώρο του μουσείου, εκπαιδευτικού χαρακτήρα συνοδευόμενες από ποικίλες δράσεις, όπως μουσικοκινητικά παιχνίδια, ξενάγηση, προβολές.

Το μουσείο παραδοσιακών οργάνων έρευνας και τεκμηρίωσης Θύραθεν παραδίδει μαθήματα μουσικών οργάνων με καταξιομένους καλλιτέχνες. Παράλληλα όσοι συμμετέχουν στα μαθήματα μουσικών οργάνων παρακολουθούν και δωρεάν μαθήματα Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής.

Επίσης παραδίδει μαθηματα οργανοποιίας. Οι ενδιαφερόμενοι πρόκειται να πάρουν γνώσεις για την κατασκευή των μουσικών οργάνων, των ιδιαιτεροτήτων των ξύλων και αρκετές γνώσεις γύρω από την οργανοποιία.

Παράλληλα διοργνώνει και παίρνει μέρος σε διάφορες δράσεις που αφορούν στη διάσωση και την έρευνα γύρω από την παραδοσιακή μουσική και τα παραδοσιακά όργανα.

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Δωρεάν Είσοδος

Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν

Υιοθετήστε αυτό το μουσείο!

Υιοθετήστε αυτό το μουσείο, χρησιμοποιώντας την παρακάτω επιλογή και ακολουθώντας την σχετική διαδικασία.
Αν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας.

Υιοθέτηση Μουσείου

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία