Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μουσείο Καζαντζάκη αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη.

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του πατρογονικού χωριού του Νίκου Καζαντζάκη, τους ιστορικούς Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά). Η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του συγγραφέα.

Ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη, σκηνογράφο-ενδυματολόγο, έναν από τους πρωτοπόρους του θεάτρου στην Ελλάδα. Βασικός στόχος του ήταν να διασωθεί η μνήμη του συγγραφέα και να προβληθεί το έργο και η σκέψη του. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα.

Η τελετή εγκαινίων του Μουσείου πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1983, από την τότε υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.

Κτιριακό συγκρότημα

Το διώροφο οίκημα, που σήμερα στεγάζεται η Έκθεση, κτίστηκε στον χώρο όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη. Οι οικογένειες του Ανεμογιάννη και του Καζαντζάκη συνδέθηκαν συγγενικά μετά από ένα γάμο, ενώ ο ίδιος ο Καζαντζάκης συνδέθηκε φιλικά με τον πατέρα του Γιώργου Ανεμογιάννη, τον Αντώνη Ανεμογιάννη. Επρόκειτο για ένα μεγάλο διώροφο σπίτι με παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην κεντρική πλατεία της Μυρτιάς. Στο οίκημα έζησε για κάποια χρόνια ο καπετάν Μιχάλης, ενώ φιλοξενήθηκε κάμποσες φορές ο Νίκος Καζαντζάκης, όντας περαστικός από το χωριό. Ακριβώς δίπλα, βρισκόταν ένα μικρό σπίτι, μόλις 45 τετρ. μέτρων, όπου έμεναν οι συγγένισσες του συγγραφέα, οι Ψωμοπούλες, το οποίο αργότερα προστέθηκε στο αρχικό οίκημα της οικογένειας Ανεμογιάννη.

Στα 1975, ο Γιώργος Ανεμογιάννης απέκτησε την πλήρη κυριότητα του οικήματος και αργότερα, με μια τολμηρή και φιλόδοξη έμπνευση (όπως αναφέρει ο ίδιος), σκέφτηκε να ιδρύσει εκεί το Μουσείο. Με συμβολαιογραφική πράξη, το οικόπεδο μεταβιβάστηκε στην κοινότητα Μυρτιάς (Βαρβάροι), με τον αμετάκλητο όρο, πως θα έπρεπε να μετατραπεί απαραίτητα σε Μουσείο αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη. Με την ολοκλήρωση της ανέγερσης, το κτίριο ματαβιβάστηκε στο Ίδρυμα «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη», το οποίο συνέστησε στο μεταξύ ο Γιώργος Ανεμογιάννης.

Το 2009, το διώροφο κτίριο που στεγάζει τη Μόνιμη Έκθεση ανακαινίστηκε ριζικά, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζοντας μια νέα πρόταση έκθεσης των συλλογών του Μουσείου. Η Έκθεση εμπλουτίστηκε με νεότερα «καζαντζακικά» αποκτήματα, έγινε ευκολότερα επισκέψιμη από ΑμεΑ, εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με τεχνολογικά μέσα, δημιουργώντας έτσι την εικόνα ενός σύγχρονου και δυναμικού μουσείου.

Συλλογές

Μετά την οριστική απόφαση για την ίδρυση του Μουσείου στο διώροφο οίκημα της Μυρτιάς, άρχισε η «oδύσσεια» της συλλογής του υλικού από τον Γιώργο Ανεμογιάννη. Φρόντισε να συγκεντρωθούν οι πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του και κείμενα που δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες. Σχημάτισε κατάλογο και με βάση αυτόν, αναζητούσε από στενούς φίλους και συγγενείς, παλαιοβιβλιοπωλεία, αρχεία, βιβλιοθήκες μαθητικά τετράδια, λευκώματα, προσωπικά είδη κι επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη.

Η επίπονη αναζήτηση συνεχιζόταν επί χρόνια «με την επιμονή που πρέπει να χαρακτηρίζει παθιασμένους συλλέκτες και με το ακατάβλητο πείσμα όσων θέλουν να πετύχουν ένα σκοπό» (αναφέρει ο ιδρυτής του Μουσείου). Η αναζήτηση συνεχίστηκε και σε χώρες του εξωτερικού, μια προσπάθεια που απέφερε καρπούς με την εύρεση ξενόγλωσσων εκδόσεων κι επιστολών, δωρεές που με προθυμία κι ενθουσιασμό προσέφεραν διάφορα πρόσωπα.

Στη διάρκεια αυτής της αναζήτησης είχε την ηθική και υλική συμπαράσταση της Ελένης Καζαντζάκη, η οποία του πρόσφερε αρχειακό υλικό αλλά και διευθύνσεις, που τον οδήγησαν σε επαφές με πολύτιμες πηγές εύρεσης υλικού για το Μουσείο. Οι περιπέτειες κι οι δυσκολίες στην αναζήτηση, εξεύρεση κι εξασφάλιση του υλικού, όπως και στην εξεύρεση των οικονομικών πόρων, υπήρξαν πολλές, μα οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα: να συγκροτηθεί ένα μουσείο με σπάνιο υλικό, ένας χώρος μνήμης και προσκυνήματος για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Τα περισσότερα από 50.000 αντικείμενα ταξινομήθηκαν στις παρακάτω συλλογές:

 • Επιστολές
 • Ολόγραφα – Αυτόγραφα
 • Εκδόσεις – Άρθρα – Μελέτες
 • Δημοσιεύματα Τύπου
 • Φωτογραφίες
 • Ηχητικά ντοκουμέντα
 • Τεκμήρια κινούμενης εικόνας
 • Θεατρικό υλικό
 • Έργα Τέχνης
 • Προσωπικά αντικείμενα

Μόνιμη Έκθεση

Η Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου Καζαντζάκη είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο έργο και τη ζωή του συγγραφέα.

Από το 1983, έτος ίδρυσης του Μουσείου, και μέχρι σήμερα, στεγάζεται στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος. Το 2009, ο χώρος ανακαινίστηκε πλήρως, χάρη στη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Οι εργασίες περιελάμβαναν την αναδιαμόρφωση του κτιρίου και την επανέκθεση των Συλλογών του, με νέα σεναριακή δομή και σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές κατευθύνσεις και μουσειολογικές μεθόδους. Η νέα μουσειακή εμπειρία πλαισιώθηκε από διαδραστικά οπτικοακουστικά εκθέματα και ασύρματη ακουστική ξενάγηση. Τα εγκαίνια της νέας Έκθεσης έγιναν στις 3 Ιουλίου 2010.

Στη νέα Μόνιμη Έκθεση ο επισκέπτης θα δει χειρόγραφα, επιστολές, έγγραφα, ελληνικές και ξένες εκδόσεις, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, θεατρικό υλικό, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, και ποικιλία έργων τέχνης με απεικονίσεις του συγγραφέα. Το φυσικό υλικό, μαζί με ψηφιακές αναπαραγωγές, αναπτύσσεται σε πέντε θεματικές-αίθουσες:

 • Βιογραφικά στοιχεία
 • Το ποίημα της Οδύσσειας
 • Οι φίλοι και οι επιρροές
 • Τα πρώιμα και τα θεατρικά έργα
 • Τα μυθιστορήματα και τα ταξιδιωτικά έργα

Η Μόνιμη Έκθεση περιλαμβάνει ακόμη:

Αίθουσα προβολών: Στην αίθουσα αυτή ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει μια εικοσάλεπτη οπτικοακουστική παρουσίαση της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, σε εννέα γλώσσες: ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ρωσικά, κινεζικά, πολωνικά και ισπανικά.

Μικρό αίθριο: Xώρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει κάτω από τα «ελαιόφυλλα» της γυάλινης οροφής, πριν συνεχίσει την περιήγησή του στον επάνω όροφο του Μουσείου.

Εικονική Περιήγηση

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Νοέμβριος-Μάρτιος: 10.00-15.00

Τρίτη

Νοέμβριος-Μάρτιος: 10.00-15.00

Τετάρτη

Νοέμβριος-Μάρτιος: 10.00-15.00

Πέμπτη

Νοέμβριος-Μάρτιος: 10.00-15.00

Παρασκευή

Νοέμβριος-Μάρτιος: 10.00-15.00

Σάββατο

ΚΛΕΙΣΤΑ

Κυριακή

Νοέμβριος-Μάρτιος: 10.00-15.00

Για ομαδικές επισκέψεις και εκπαιδευτικά προγράμματα κατόπιν συνεννόησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

5,00 €

Μειωμένο Εισιτήριο

3,00 €

Δωρεάν Είσοδος

Σε ειδικές ομάδες επισκεπτών

Θερινή Περίοδος

Απρίλιος-Οκτώβριος: Δευτέρα - Κυριακή 9.00-17.00

Χειμερινή Περίοδος

Νοέμβριος-Μάρτιος: Δευτέρα - Παρασκευή, Κυριακή 10.00-15.00

Δικαιούχοι Μειωμένης Εισόδου

Φοιτητές, Ομαδικές επισκέψεις, Μαθητικές επισκέψεις, Άτομα 65+ ετών

Δικαιούχοι Δωρέαν Εισόδου

Άνεργοι με επίδειξη κάρτας ανεργίας, Παιδιά έως 15 ετών που συνοδεύονται από γονείς, Εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν σχολικές ομάδες, Άτομα με ειδικές ανάγκες και ο συνοδός τους, Πιστοποιημένοι ξεναγοί, Δημοσιογράφοι, Μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), Μέλη του συλλόγου Φίλοι του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη

Σημειώσεις

Ασύρματη ξενάγηση: 1,00 €

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία