Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μουσείο Φρυσίρα, το μοναδικό Μουσείο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής στον ελλαδικό χώρο, εγκαινιάστηκε στις 27 Νοεμβρίου 2000 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, και στις 4 Δεκεμβρίου 2000 ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κήρυξε την έναρξη της λειτουργίας του.

Ιδρύθηκε από την οικογένεια Βλάση Φρυσίρα στην οποία ανήκει η διοίκηση του ιδρύματος και συνιστά νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Οι συλλογές του απαρτίζονται από έργα ζωγραφικής, σχεδίων, γλυπτικής και χαρακτικών Ευρωπαίων καλλιτεχνών μέσα από τα οποία γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν οι τάσεις, τα πρόσωπα και η φιλοσοφία της ανθρωποκεντρικής ευρωπαϊκής ζωγραφικής μετά το 1940.

Το όραμα του ιδρυτή Βλάση Φρυσιρά

«Στην εποχή που ζήσαμε και ζούμε η Τέχνη έχει δικαίωμα στην καθαρή τρέλα. Σε αυτήν την εποχή εγώ προσωπικά, αμυνόμενος στο γενικότερο καλλιτεχνικό κλίμα, αγκάλιασα, με τις αισθητικές μου επιλογές, τη σύγχρονη ζωγραφική με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Έδειξα ιδιαίτερη αγάπη για τις καινούργιες φόρμες στο χώρο της ζωγραφικής χωρίς να είμαι αδιάφορος για κάθε μορφή Τέχνης που μου φαινόταν πηγαία και ειλικρινής. Πίστευα και πιστεύω πως η Τέχνη που δεν ερεθίζει το συναίσθημα δεν είναι Τέχνη. Σε μία διαδρομή τριάντα χρόνων δημιούργησα μία συλλογή έργων ζωγραφικής με ιδεολογία, συνοχή και συγκεκριμένο στόχο.Για να μπεις όμως σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται και λίγη «διαστροφή» ή υπερβατικότητα. Πρέπει να ξεφύγεις ασυνείδητα από τη λογική. Στη διαδρομή του παραλόγου μπορεί να σου προκύψει ένα Μουσείο… Ναι, τόσο απλά δημιουργήθηκε το Μουσείο Φρυσίρα στη Αθήνα, μέσα από τα αποθέματα ψυχικής δύναμης και τόλμης που διέθετα. Δημιουργήθηκε ένα μουσείο για να συντηρεί και να προστατεύει το παρελθόν, να αναδεικνύει το παρόν και να παράγει πολιτιστικό έργο για το μέλλον. Αυτό άλλωστε μας διδάσκει και η Ιστορία στη διαδρομή της οποίας, η Τέχνη συναντούσε κάποιους θερμούς υποστηρικτές που εξασφάλιζαν τις συνθήκες της δημιουργίας της και ταυτόχρονα τη διάδοσή της.
Στο Μουσείο Φρυσίρα φιλοξενείται η συλλογή μου που αριθμεί περισσότερα από 3.500 έργα παράλληλα με άλλες ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις σημαντικών δημιουργών αλλά και νεότερων σε ένα γόνιμο διάλογο του Ευρωπαϊκού εικαστικού πολιτιστικού γίγνεσθαι. Επίσης, γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, βραδιές μουσικής, ποίησης, λόγου και σεμινάρια τέχνης, έτσι ώστε, ο χώρος αυτός να είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο για την Αθήνα«.

Τα κτήρια

Το Μουσείο Φρυσίρα στεγάζεται σε δύο νεοκλασικά κτήρια στην Πλάκα.

Το ένα βρίσκεται στην οδό Μονής Αστερίου 3 και είναι από τα πρώτα νεοκλασικά της Αθήνας. Κτίστηκε το 1860, το 1998-99 αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή από την οικογένεια Φρυσίρα. Διατηρεί βασικά χαρακτηριστικά της εποχής, όπως η εσωτερική του αυλή και οι αθηναϊκές τζαμαρίες. Αποτελείται από 5 ορόφους και η εσωτερική του αυλή καλύπτεται από γυάλινο στέγαστρο, την αρχιτεκτονική του οποίου επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Τομπάζης.

Το κτήριο της οδού Μονής Αστερίου 7 εγκαινιάστηκε το 1904. Αρχιτέκτονας του κτηρίου είναι ο Έρνεστ Τσίλερ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά της Αθήνας, με στοιχεία ιωνικού ρυθμού. Έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο. Αποκαταστάθηκε πλήρως από την οικογένεια Φρυσίρα το 1999-2000.

Συλλογή

Φιλοξενούνται περισσότερα από 3.500 έργα περίπου 250  ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Παράλληλα διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις ελλήνικού και διεθνούς εικαστικού ενδιαφέροντος.

Πηγή

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

κλειστό

Τρίτη

κλειστό

Τετάρτη

11:00 - 18:00

Πέμπτη

11:00 - 18:00

Παρασκευή

11:00 - 18:00

Σάββατο

11:00 - 17:00

Κυριακή

11:00 - 17:00

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

6€

Μειωμένο Εισιτήριο

3€

Δικαιούχοι Μειωμένης Εισόδου

Άνω των 65 ετών, φοιτητές, μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου, άνεργοι

Δικαιούχοι Δωρέαν Εισόδου

Φοιτητές Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών, μέλη ICOM, AICA, άτομα με ειδικές ανάγκες

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία