Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Μιλάνιο Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στη Ζάκυνθο και πιό συγκεκριμένα στο παραθαλάσιο θέρετρο Τσιλιβί. Απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Ιδρυτής του, ο μοναδικός Έλληνας Ζωγράφος – Καραβογράφος των Ναυτικών Μουσείων της Χώρας Αντώνης Μιλάνος.

Μία επίσκεψη στο Μουσείο είναι αρκετή για να σας εντυπωσιάσει με τα εκθέματά του. Θα σας μείνουν αλησμόνητα τα Ιστορικά Κειμήλια Ελλήνων Ηρώων που ευγενώς προσέφεραν οι απόγονοί τους όπως της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Μίλτου Ιατρίδη (Κυβερνήτη του Θρυλικού Υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ») καθώς και άλλων.

Θα θαυμάσετε μία από τις μεγαλύτερες Ναυτικές Πινακοθήκες στην Ελλάδα με πανελλαδική και παγκόσμια αποκλειστικότητα, η οποία συγκεντρώνει 4.000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας και στις πέντε περιόδους (Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Ελληνική Επανάσταση 1821, 19ος και 20ος αιώνας.

Επιπλέον θα δείτε αντικείμενα του Αντιτορπιλλικού «ΛΕΩΝ», πρώην «ELDRIDGE», είναι το πλοίο που φέρεται να έλαβε μέρος, στο πολυσυζητημένο πείραμα της Φιλαδέλφειας (1943), που έλαβε χώρα στην Αμερική.

Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο Φωτογραφικό υλικό, στολές, μοντέλα πλοίων, ξίφη, μετάλλια, πυξίδες, θυρεούς κ.α., καθώς και πληροφοριακό υλικό για το ναυάγιο του Βρετανικού Υποβρυχίου «ΠΕΡΣΕΥΣ» (1941), το οποίο απασχόλησε τον Ελληνικό και Βρετανικό τύπο.

Το Υπουργείο Παιδείας, έχει εγκρίνει το υλικό του Μιλάνειου Ναυτικού Μουσείου για εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκδόσει συλλεκτικές σειρές από έργα της Πινακοθήκης.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Λιμενικό Σώμα) απέκτησε από τον Ζωγράφο – Καραβογράφο Αντώνη Μιλάνο ιδρυτή του Μουσείου μεγάλο αριθμό πινάκων προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει στο Μουσείο Εμπορικής Ναυτιλίας που εδρεύει στο Πασαλιμάνι στο Πειραιά (πρώην κτήριο Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας), παρουσιάζοντας την εξελικτική πορεία του Ελληνικού Ναυτικού από την Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Περίηγηση στο Μουσείο:

Αρχαιότητα

Το Τμήμα αυτό περιλαμβάνει τα πλοία των Αρχαίων Ελλήνων (τριήρεις, τριαντακοντόρους, πεντηκοντόρους, ολκάδες κ.ά.), πλοία που μετέφεραν τον Ελληνικό Πολιτισμό και το μεγαλείο του Ελληνικού πνεύματος στον τότε γνωστό κόσμο αλλά και που προάσπισαν ηρωϊκά τις θάλασσές μας.

Βυζάντιο

Το τμήμα αυτό παρουσιάζει σε παγκόσμια αποκλειστικότητα για πρώτη φορά, τη συστηματική μελέτη όλων σχεδόν των τύπων Βυζαντινών πλοίων, πολεμικών και εμπορικών από την αρχή του Μεσαίωνα (4ος αιώνας μ.χ.)έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453).

Το Βυζαντινό Ναυτικό κατά την εποχή της ακμής του, είχε αναπτύξει Τύπους πλοίων Ιστιοφόρων, από τους οποίους αργότερα προήλθαν οι περίφημες «Καραβέλλες». Όσοι υπηρετούσαν στα καράβια αυτά ήταν ελεύθεροι άνθρωποι και καλοπληρωμένοι.

Οι πηγές προέρχονται από εργασία του Πλοιάρχου του Βασιλικού Ναυτικού (1905) Σ. Πιτσιπιού. Όμως σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξαν, στη μελέτη και τα χαράγματα που βρέθηκαν, σε Βυζαντινούς ναούς, στην Ελλάδα και όχι μόνο, τα οποία χάραζαν οι Ναυτικοί στους τοίχους των ναών, δείχνοντας την ευγνωμοσύνη τους στο Θεό για την επιστροφή τους (τάματα).

Ελληνική Επανάσταση 1821

Το τμήμα αυτό παρουσιάζει τον Αγώνα των ελλήνων κατά των Τούρκων το 1821, περίοδος που έχει γράψει τις πιο ένδοξες σελίδες της Ναυτικής Ιστορίας μας, γεμάτες ηρωϊσμό, δύναμη, τόλμη και πίστη, προκειμένου να αποκτήσουν την Εθνική τους ανεξαρτησία. Όμως οι Έλληνες, παρά τα δεινά, τις σφαγές και τους διωγμούς από τους τούρκους κατόρθωσαν να επιζήσουν και να αποτινάξουν από πάνω τους 400 χρόνια Τουρκικής σκλαβιάς. Το Ελληνικό Ναυτικό, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ώστε σήμερα να απολαμβάνουμε ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά για τον άνθρωπο, την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

19 Αιώνας από τα πανιά στον Ατμό

Το τμήμα αυτό παρουσιάζει τη μεταβατική εποχή 19 αιώνας «από τα πανιά στον ατμό». Θαυμάστε το συνδυασμό ανέμου και μηχανής, την αρχή δηλαδή της τεχνολογικής εξέλιξης με όλα τα θετικά αποτελέσματα. Στην εποχή αυτή αξίζει να παρατηρήσετε το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Ναύαρχος Μιαούλης» που ήταν το πρώτο Ελληνικό Πολεμικό πλοίο που διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό και επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1900. Δείτε επίσης το φορτηγό πλοίο «Ιθάκη» που υπήρξε ένα από τα πρώτα μηχανοκίνητα πλοία του Εμπορικού Ναυτικού.

Η εποχή αυτή είναι σημαντική για την Εμπορική μας Ναυτιλία διότι αναπτύσσεται ραγδαία με νέα μηχανοκίνητα σκαριά που θα αποτελέσουν τη βάση για την περαιτέρω ανοδική πορεία του Εμπορικού μας Στόλου.

20 Αιώνας

Το τμήμα αυτό παρουσιάζει τη σύγχρονη εποχή (20 Αιώνας) και παρουσιάζει τα υπερωκεάνεια που μετέφεραν τους Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό αλλά και τα εμπορικά σκαριά που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας, με την Ελληνική Σημαία να κυματίζει στα πέρατα του κόσμου.

Επίσης στο τμήμα αυτό θα δούμε και πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που τόσο ικανά και αποτελεσματικά προάσπισαν τις θάλασσες μας, στις ένδοξες ναυμαχίες στους Βαλκανικούς Αγώνες 1912 – 1913, στους αγώνες κατά των Τούρκων καθώς και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 1940 – 1944.

Πηγή

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Τσιλιβί, 291 00, Ζάκυνθος

GPS:

37.8165004464, 20.8621299037

Τηλέφωνο:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

3€

Δωρεάν Είσοδος

Για παιδιά κάτω των 12 ετών

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το θερινό και το χειμερινό ωράριο του μουσείου.

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία