Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το λαογραφικό μουσείο Θεολόγου Θάσου είναι το μουσείο του πολιτιστικού συλλόγου Χατζηγιώργης που φέρει το όνομα του πρώτου προεστού της Θάσου, επί δημογεροντίας του νησιού με πρωτεύουσα τον Θεολόγο, την περίοδο 1813 έως το 1821.

Κατά την περίοδο αυτή το νησί είναι υπό Αιγυπτιακή κατοχή αφού το 1813 ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β δώρισε το νησί στον Μεχμέτ Αλή (η Μωχάμετ Αλή) πασά της Αιγύπτου. Ο τελευταίος έκανε την Θάσο βακούφι. Με την επανάσταση του 1821 οι Θάσιοι συμμετείχαν σε αυτήν με οπλαρχηγό τους τον προεστό του νησιού Μεταξά Χαζήγιώργη που είχε μυηθεί στην φιλική εταιρεία απ` τον συμπατριώτη μας Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Σταματιάδη και ελευθερώνουν το νησί για έξη περίπου μήνες.

Το λαογραφικό μουσείο ιδρύθηκε το 1981 και το 2001 μεταφέρετε στο ανακαινισμένο μεν, αλλά ημιτελές και εγκαταλελειμμένο κτίριο του αρχοντικού του προεστού Χατζηγιώργη. Το 2002 ο πολιτιστικός σύλλογος ολοκληρώνει της εργασίες του κτιρίου και εμπλουτίζει το μουσείο με πλήθος αντικειμένων από δωρεές των κατοίκων του Θεολόγου.

Οι χώροι είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να αναπαριστούν ένα τυπικό μεσόγειο σπίτι της Θάσου. Έτσι υπάρχει ο καλός οντάς με το τζάκι, το σοφρά και τα μιντέρια γύρω γύρω, η κάμαρα του ζευγαριού με το κρεβάτι, την κασέλα και τα υφαντά στρωσίδια και ένα ακόμα δωμάτιο αφιερωμένο στην οικοτεχνία και την υφαντουργία, με τον αργαλειό, και τα άλλα οικιακά εργαλεία.

Στον υπαίθριο χώρο και στο ισόγειο εκτίθενται εργαλεία από τα διάφορα παραδοσιακά επαγγέλματα του νησιού (γεωργού, κτηνοτρόφου, ψαρά, ξυλουργού, σιδηρουργού, κ.α.) και πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις καθώς και διάφορες εκθέσεις.

Λειτουργεί καθημερινά από Μάιο έως και στα μέσα Οκτωβρίου.

Στόχος είναι Μέσα από τα αντικείμενα που εκθέτονται να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής, την ενασχόληση των περασμένων γενεών, την δημιουργία και την εξέλιξη της κοινωνίας έως σήμερα. Το ζητούμενο είναι η ανάδειξη του πολιτισμικού μας στοιχείου, της Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής, της Ιστορίας, της κουλτούρας του Θεολόγου και εν γένει της Θάσου.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

10:00 - 22:00

Τρίτη

10:00 - 22:00

Τετάρτη

10:00 - 22:00

Πέμπτη

10:00 - 22:00

Παρασκευή

10:00 - 22:00

Σάββατο

10:00 - 22:00

Κυριακή

10:00 - 22:00

Το ωράριο αφορά στην περίοδο από Μαΐο μέχρι και Οκτώβριο

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Δωρεάν Είσοδος

Η είσοδος είναι δωρεάν προς όλους

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία