Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Σιδηρόκαστρο απέχει 85 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 25 χλμ. από τις Σέρρες. Στην πόλη αυτή λειτουργεί από το 1979 ένα μουσείο, προιόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας με σκοπό να προβάλλει τα πολυάριθμα μέρη της προσωπικής συλλογής του Μιχάλη Τσαρτσίδη.

Ο Μιχάλης Τσαρτσίδης γεννήθηκε στις 15/9/1931 στη Θερμοπηγή Σερρών. Οι γονείς του ήρθαν πρόσφυγες από τον Πόντο το 1922. Μετά τις μάχες στο Ρούπελ μάζεψε όπλα, κράνη και ό,τι άλλο μπόρεσε να βρει στο πεδίο της μάχης. Πριν αποτελέσουν υλικό για το Μουσείο του, τα όπλα αυτά τιμήθηκαν στη διάρκεια της Κατοχής καθώς ο Μ. Τσαρτσίδης με κάποια άλλα παιδιά συγκρότησαν αντιστασιακές ομάδες που πολέμησαν εναντίον των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής. Έκρυψε τα όπλα σε σπηλιές και διάφορες κρυψώνες ώστε στην κατάλληλη στιγμή να μπορούν να ανασυρθούν και να χρησιμοποιηθούν. Αργότερα, κάποια από αυτά στάλθηκαν στην Κύπρο για να ενισχύσουν τον αγώνα της ΕΟΚΑ την περίοδο 1955-1959. Τελικά, το 1980 νομιμοποίησε τη συλλογή του και ίδρυσε το Μουσείο, που περιέχει 4.500 περίπου αντικείμενα και αποτελείται από δύο τμήματα, το ιστορικό και το λαογραφικό.

Εκτός από τα κάθε είδους τυφέκια, περίστροφα και πιστόλια, μπορεί να δει κανείς γερμανικές βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παλάσκες, κράνη, σακίδια τροφίμων κλπ., αλλά και φωτογραφίες από τη μάχη στα οχυρά του Ρούπελ, επιστολές Ελλήνων πολεμιστών αποθηκευμένες στα τυφέκιά τους, την σημαία του Αρχηγείου του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής, γερμανικές προπαγανδιστικές αφίσες, ένα κομμάτι σαπούνι φτιαγμένο από ανθρώπινο λίπος (Εβραίου θύματος του Ολοκαυτώματος) κ.α. Πολύ σπάνιο, ως σύλληψη και ως εκτέλεση, είναι ένα τυφέκιο, καμουφλαρισμένο σε μπαστούνι ηλικιωμένου, που χρησίμευε για μυστικές εκτελέσεις. Τα πιο πρόσφατα εκθέματα είναι κράνη του σερβικού στρατού με τρύπες, αποδείξεις εν ψυχρώ εκτελέσεων των Σέρβων στρατιωτών από μαχητές του UCK.

Το δεύτερο τμήμα της συλλογής, το λαογραφικό δεν αποσκοπεί να αναπαραστήσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, αλλά να διαφυλάξει και να αναδείξει κάποια σπάνια ή και λιγότερο σπάνια εργαλεία, στολές, αντικείμενα, που χρησιμοποιούνταν σε παλαιότερες εποχές. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τρεις φυσούνες, σιδηρουργού, χαλκουργού, και ζαχαροπλάστη, μήτρες για έγχυση σιδήρου, μήτρες για κατασκευή πλίνθων, ξύλινες κλειδαριές ασφαλείας και διάφορα καταστροφικά εργαλεία.

Για τη συλλεκτική δραστηριότητα του Μ. Τσαρτσίδη και την όλη προσφορά  του στη διάσωση της Ιστορίας   τον έχει τιμήσει μεταξύ άλλων το 3ο Σώμα Στρατού , η Χ Μεραρχία Πεζικού  ,ο Ροταριανός Όμιλος Σερρών, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Όμιλος Συλλεκτών Ελλάδος σε ειδική τελετή στο Πολεμικό Mουσείο Θεσσαλονίκης και πιο πρόσφατα η  Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε εκδήλωση στο ‘Μακεδονία Παλάς’ του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Τρίτη

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Τετάρτη

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Πέμπτη

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Παρασκευή

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Σάββατο

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Κυριακή

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Δωρεάν Είσοδος

Η είσοδος είναι δωρεάν προς όλους

Πηγή Πληροφοριών
Πηγή Πληροφοριών

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία