Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Στο παλιό σχολείο, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, στεγάζεται από το 2002 η τοπική Λαογραφική Συλλογή.

Η έκθεση των αντικειμένων αναπτύσσεται κατά θέματα στο ισόγειο και στις δύο αίθουσες του πρώτου ορόφου. Ανεβαίνουμε στη μεγάλη αίθουσα.

Το βλέμμα μας κατευθύνεται στην προθήκη με τις γυναικείες φορεσιές. Τα ρούχα είναι λιτά, μάλλινα κυρίως,κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες του τόπου. Πληροφορίες για την παραδοσιακή ανδρική φορεσιά (πουκάμισο, χολέβια,ζωνάρι, γλέκι ή κάπα) παίρνουμε μόνο από τις παλιές φωτογραφίες, αφού οι άντρες φόρεσαν τα ευρωπαϊκά πολύ νωρίς. Τη φουστανέλα, που ήρθε από την παλιά Ελλάδα, τη φορούσαν μόνον οι γαμπροί.

Σε μια πλευρά της αίθουσας διαμορφώνεται ο χώρος του σπιτιού που χρησίμευε για ύπνο και για φαγητό με το κρεβάτι, τα υφαντά μάλλινα στρωσίδια και μαξιλάρια, το ξύλινο σεντούκι της προίκας, τη σαρμάντζα με τα σπάργανα του μωρού,το σοφρά, το μαγκάλι, τη ραπτομηχανή, τις κρεμάστρες με τα ρούχα και τον καθρέφτη. Απέναντι παλιές φωτογραφίες (αντίγραφα των αυθεντικών) συνδέουν τα αντικείμενα με τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν και τα χρησιμοποίησαν. Οι φωτογραφίες ταξινομούνται στις ενότητες: οικογενειακές, πορτρέτα, ασχολίες και επαγγέλματα, ξενιτιά, στρατιωτική ζωή, κοινωνική ζωή (γάμοι, βαφτίσια, πανηγύρια,γιορτές, παρέες) και καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το 1900 ως το 1960.

Σε μια γωνιά είναι στημένος ο αργαλειός με όλα του τα εξαρτήματα και μπροστά του αραδιασμένα τα εργαλεία επεξεργασίας του μαλλιού. Στεκόμαστε με θαυμασμό μπροστά στις υφαντές δημιουργίες των γυναικών, προίκες κοριτσιών τραγουδημένες στον αργαλειό

Στο ισόγειο και στη μικρή αίθουσα εκτίθενται γεωργικά εργαλεία για το όργωμα, το θερισμό, για το αλώνισμα. Επίσης εργαλεία για την αμπελουργία και τη δεντροκαλλιέργεια, σκεύη για την οινοποιία, σύνεργα του βοσκού, του τυροκόμου και του υλοτόμου.

Στην ίδια αίθουσα βλέπουμε σκεύη ζυμωτικής για όλα τα είδη του ψωμιού και της πίτας και ψησίματος. Επίσης μαγειρικά σκεύη, δοχεία μεταφοράς νερού, δοχεία αποθήκευσης και συντήρησης, και άλλα αντικείμενα. Όλα τα παραπάνω σκεύη προέρχονται από τα μαγειριά, τα κελάρια και τα κατώγια των παλιών σπιτιών και είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά: ξύλο, μπακίρι ή άλλο μέταλλο, πηλό.

Στην απέναντι πλευρά εκτίθενται τα εργαλεία: αλφάδι, μάτρακας, σφυρί,σκιπάρι, καλέμι, βελόνι, μαλάς, ροκάνι, βαριά, κασμάς, καθώς και φωτογραφίες που δηλώνουν το κύριο επάγγελμα των αντρών του χωριού, τη μαστορική. Ήταν μαστόροι, δηλαδή χτίστες, σοβατζήδες, μαραγκοί, ακόμη και λεπτουργοί στο Άγιον Όρος.

Η έκθεση δε δείχνει απλώς αντικείμενα, δίνει πληροφορίες για τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας προπολεμικά.

Η Λαογραφική Συλλογή δημιουργήθηκε από τις δωρεές των Κυδωνιωτών,την αγάπη και το μεράκι των δύο Συλλόγων. Τη λειτουργία της έχει αναλάβει μια επιτροπή σε συνεργασία με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων.Κάθε αντικείμενο που εισάγεται καταγράφεται, συντηρείται και μετά εκτίθεται.Η Λαογραφική Συλλογή περιμένει τα σχολεία του τόπου μας και όλο τον κόσμο να την επισκεφτούν.

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Κυδωνιές, 51100, Γρεβενά

GPS:

40.1725583, 21.2828208

Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το ωράριο και το κόστος εισόδου.

Πηγή Πληροφοριών

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία