Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Tο Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής είναι ένας μουσειακός, ερευνητικός και εκπαιδευτικός οργανισμός, αφιερωμένος στην έρευνα, τη διαφύλαξη και την προβολή της ελληνικής κεραμικής των νεότερων χρόνων, από τις αρχές του 19ου ως σήμερα.

Iδρύθηκε το 1987 από τη Mπέτυ Ψαροπούλου, με πυρήνα τη συλλογή αντικειμένων και πληροφοριών που η ίδια συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια του πολύχρονου ερευνητικού οδοιπορικού της στον ελλαδικό χώρο.

To Κέντρο διαθέτει πλούσια Συλλογή 5.000 περίπου χρηστικών αντικειμένων που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της παραγωγής όλων σχεδόν των αγγειοπλαστικών κέντρων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, καθώς και σημαντικότατα Αρχεία.

Το Μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίσμα του 1875, στην οδό Μελιδώνη 4-6, αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικισμού της εποχής. Το κτίριο απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και παραχωρήθηκε στο Κέντρο, προκειμένου να στεγάσει τους εκθεσιακούς χώρους και το αρχειακό υλικό του.

Το Κέντρο διαθέτει πωλητήριο με  αυθεντικά κεραμικά αντικείμενα, παραδοσιακών και σύγχρονων δημιουργών από όλο τον ελλαδικό χώρο, κοσμήματα, τις εκδόσεις του Κέντρου, άλλες εκδόσεις.

Η Βιβλιοθήκη του Κέντρου περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μονογραφιών, περιοδικών, πρακτικών συνεδρίων, καταλόγων και ανατύπων. Καλύπτει κυρίως θέματα της τεχνολογίας και της ιστορίας της κεραμικής.

Η ιδρύτρια

Ιδρύτρια του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής είναι η Μπέττυ Ψαροπούλου (1930 – 2010). Γόνος αστικής αθηναϊκής οικογένειας του Μεσοπολέμου η Μπέττυ Ψαροπούλου από νωρίς συναναστρεφόταν με σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, στοιχείο που της εμφύσησε το ενδιαφέρον για το λαϊκό πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη.

Ήδη από τη δεκαετία του 1950, ξεκίνησε να συλλέγει κεραμικά μέχρις ότου βίωσε τη σπουδαιότητα της παραδοσιακής κεραμικής για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και συνειδητοποίησε το γεγονός ότι δεν υπήρχε σχετικό ενδιαφέρον από τους λαογράφους της εποχής. Η μαθητεία της κοντά στο δάσκαλο Πάνο Βαλσαμάκη συνέτεινε προς αυτή την κατεύθυνση. Η συλλογή κεραμικών και οι πληροφορίες που συγκέντρωσε στη διάρκεια του πολύχρονου ερευνητικού οδοιπορικού της στον ελλαδικό χώρο αποτέλεσαν τον πυρήνα για τη δημιουργία του Κέντρου.

Η ίδρυση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής αποτελεί απόδειξη της μεγάλης αγάπης της Μπέττυς Ψαροπούλου για την τέχνη και τους ανθρώπους του πηλού, αλλά και πράξη ευθύνης απέναντι στο τεράστιο αρχειακό υλικό που προσπάθησε να αξιοποιήσει συστηματικά και με σοβαρότητα, μελετώντας και δημοσιεύοντας συνεχώς. Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, προώθησε την παρουσίαση της δουλειάς σύγχρονων καλλιτεχνών στο Κέντρο, όπως της Ήρας Τριανταφυλλίδου, της Ελευθερίας Δροσάκη, κ.ά.

Η Μπέττυ Ψαροπούλου δημοσίευσε τις εξής μονογραφίες:

Οι τελευταίοι τσουκαλάδες του ανατολικού Αιγαίου (1986, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Η κεραμική του χθες στα Κύθηρα και στην Κύθνο (1990), Η χρηστική κεραμική του χθες στη Νάξο (2005), Θραψανό: χωριό των αγγειοπλαστών (μαζί με το Νίκο Σημαντηράκη, 2007). Επίσης επιμελήθηκε τους καταλόγους των εκθέσεων Με αφορμή μία στάμνα (1997) και Τσανάκ Καλέ, το κάστρο των αγγείων (2006).

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

9.00 - 15.00

Τρίτη

9.00 - 15.00

Τετάρτη

9.00 - 15.00

Πέμπτη

9.00 - 15.00

Παρασκευή

9.00 - 15.00

Σάββατο

Κλειστά

Κυριακή

10.00 - 14.00

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων, 105 53, Κεραμεικός

GPS:

37.9784743, 23.7205855

Τηλέφωνο:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Δωρεάν Είσοδος

Η είσοδος είναι δωρεάν προς όλους

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία