Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων και είναι γνωστό στον επιστημονικό κόσμο της Ελλάδας και του εξωτερικού που ασχολείται με το αντικείμενο. Είναι ανοικτό για το κοινό από το 1987 και δέχεται κατ’ έτος πάνω από 5.000 επισκέπτες. Παράλληλα πολλοί εντομολόγοι, Έλληνες και ξένοι, το επισκέπτονται για ενημέρωση και προσδιορισμό των ειδών.

Ιδρυτής του Εντομολογικού Μουσείου Βόλου είναι ο Δρ. Αθανάσιος Κουτρούμπας. Πρόκειται για μια πολύχρονη ιδιωτική προσπάθεια που άρχισε σαν χόμπι του ιδρυτή κατά την διάρκεια των μαθητικών του χρόνων με τις πρώτες τεκμηριωμένες συλλήψεις νυχτόβιων λεπιδόπτερων το 1958. Το 1964 με την εισαγωγή του ιδρυτή στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών μπήκαν τα θεμέλια της επιστημονικής καταγραφής, κατάταξης και μελέτης των αποκτημάτων του μουσείου. Η διαμόρφωση του μουσείου ολοκληρώθηκε με την εξειδίκευση του Δρ. Αθανασίου Κουτρούμπα στην φυσιολογία και συστηματική κατάταξη των εντόμων κατά τα έτη 1974-1978.

Το μουσείο διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα είδη και περιλαμβάνει σήμερα (2014) περίπου 100.000 έντομα διαφορετικών τάξεων. Η πλειοψηφία των εντόμων που εκτίθενται στο μουσείο είναι πεταλούδες (λεπιδόπτερα) που ανήκουν σε περισσότερα από 40.000 είδη, υποείδη και φυλές. Όλα τα εκθέματα του μουσείου είναι ταξινομημένα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες της Συστηματικής Εντομολογίας. Τα εκθέματα προέρχονται από όλες τις ηπείρους και έχουν συγκεντρωθεί από τον Δρ. Αθανάσιο Κουτρούμπα κατά τη διάρκεια επιστημονικών εξορμήσεων που έχει ο ίδιος πραγματοποιήσει.

Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων και είναι γνωστό στον επιστημονικό κόσμο της Ελλάδας και του εξωτερικού που ασχολείται με το αντικείμενο. Είναι ανοικτό για το κοινό από το 1987 και δέχεται κατ’ έτος πάνω από 5.000 επισκέπτες. Παράλληλα πολλοί εντομολόγοι, Έλληνες και ξένοι, το επισκέπτονται για ενημέρωση και προσδιορισμό των ειδών. Πρόκειται για μια συστηματική εργασία η οποία με την επιστημονική κι αισθητική της αξία συμβάλλει στην προβολή της πόλης του Βόλου, στην επιμόρφωση των πολιτών της και αποτελεί πόλο έλξης για τον τουρισμό της περιοχής. Περιλαμβάνεται στο βιβλίο των μουσείων του Δήμου Βόλου αλλά και στο βιβλίο των Ελληνικών Ρεκόρ.

* Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο και οι επισκέψεις πραγματοποιούνται μετά από τηλεφωνικό ραντεβού ή online επικοινωνία. Η ξενάγηση και ενημέρωση γίνεται από τον Δρ. Αθανάσιο Κουτρούμπα.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.

Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

4€

Μειωμένο Εισιτήριο

2€

Δικαιούχοι Μειωμένης Εισόδου

Το μειωμένο εισιτήριο είναι διαθέσιμο σε μαθητές σχολείων.

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το κόστος εισόδου στο μουσείο.

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία