Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Η Φαρμακευτική Ιστορία της Ελλάδας βρίθει από μεγάλα και σημαντικά επιτεύγματα του ανθρώπινου νου, που έχουν προσφέρει πολλές υπηρεσίες στη ζωή του ανθρώπου. Τόσο στα αρχαία και αλεξανδρινά χρόνια με προσωπικότητες όπως ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός, όσο και στις σύγχρονες μέρες μας, η Φαρμακευτική στη χώρα μας αποτελεί ένα χώρο υπηρεσίας και προσφοράς για τον καθημερινό άνθρωπο.

Μέχρι σήμερα η φαρμακευτική ιστορία δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή και πολλοί λίγοι γνωρίζουν τη διαχρονική της αξία. Γίνεται λοιπόν μια προσπάθεια, ώστε ο ρόλος της να γίνει ευρύτερα γνωστός και να αποτελέσει στοιχείο εκπαίδευσης και ενημέρωσης όλων.

Στα πλαίσια της πολύπλευρης προσφοράς των Ελλήνων Φαρμακοποιών ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, να αναδείξει την πολύ σημαντική φαρμακευτική μας ιστορία μέσα από τη δημιουργία του πρώτου Φαρμακευτικού Μουσείου στη χώρα μας.

Αποτελούσε σίγουρα σημαντικό έλλειμμα για μια χώρα με τόσο μακραίωνη πολιτισμική ιστορία και προσφορά, το γεγονός ότι τόσο καιρό δεν είχε υλοποιηθεί κάποια μελέτη ανάδειξης αυτού του τομέα της. Μέσα λοιπόν από τα εκθέματα του πρώτου Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου τονίζεται ο πολύπλευρος και σημαντικός κοινωνικός ρόλος που επιτελεί ο Έλληνας Φαρμακοποιός, η εξέλιξη της Φαρμακευτικής Επιστήμης και η συνεισφορά του σ’ αυτήν, που ειδικότερα τις τελευταίες δεκαετίες εμφάνισε αλματώδη ανάπτυξη.

Στα πλαίσια αυτά και με την καθοριστική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, δημιουργήθηκε το Φαρμακευτικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και για το σκοπό αυτό συνέβαλλαν σημαντικές προσωπικότητες από το φαρμακευτικό χώρο αλλά και από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, που επέδειξαν σημαντική δράση και πλαισίωσαν την οργανωτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν οι:

Αντωνόπουλος Ιωάννης, Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Αυγερινός Αντώνης Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών
Βαγιωνάς Δημήτριος Πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Βαρέλλα-Φράγκου Ευαγγελία, Φαρμακοποιός, Επικ. Καθ. Τμ. Χημείας Α.Π.Θ.
Γεωργαράκης Εμμανουήλ, Πρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ.
Γιαννακόπουλος Παύλος, Πρόεδρος Φαρμακευτικής Εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ
Νικόλτσιος Βασίλειος, Φαρμακοποιός, Διευθυντής του Ιδρ.Μουσείου Μακεδ. Αγώνα
Ποάλας Θεόδωρος, Φαρμακοποιός – στιχουργός
Σαλπιστής Δημήτρης, Πρόεδρος Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Θεοδοσιάδης Κυριάκος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Ευγενίδης Διονύσης, Γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι του Φαρμακευτικού κόσμου, σε συνεργασία με πολλούς άλλους Φαρμακοποιούς και μη, που έχουν ήδη προσφερθεί να παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, επιδιώκουν να αναδείξουν τη Φαρμακευτική Ιστορία και προσφορά στη χώρα μας και να υπογραμμίσουν τον πολυσήμαντο κοινωνικό ρόλο του Έλληνα Φαρμακοποιού.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

Το μουσείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,, 55134, Καλαμαριά

GPS:

40.5740304, 22.9717529

Τηλέφωνο:
E-mail:
Ιστός:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Σημειώσεις

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το κόστος εισόδου.

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία