Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Βρίσκεται στην περιοχή των προσεισμικών Ρεπάρων, ακριβώς δίπλα από την εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων. Είναι το μόνο από τα παλιά τοπικά παλάτσα, που γλίτωσε από τη σεισμοπυρκαγιά του 1953.

Η ιστορία του αρχοντικού των Ρώμα

Η ιστορία μιας οικογένειας, στο βαθµό που είναι γνωστή µε λεπτομέρειες σε κάποιο βάθος χρόνου, αποτελεί πάντοτε ένα ενδιαφέρον µοντέλο για τη μελέτη και την κατανόηση των κοινωνικών, πολιτικών και, γενικότερα, ιστορικών μετεξελίξεων των κοινωνιών στις οποίες η οικογένεια είχε αναπτύξει τη δράση της. Κατά την έννοια αυτή η πορεία της οικογένειας Ρώµα, από τη Σικελία του 1400 στη Ζάκυνθο του 20ου αιώνα είναι χαρακτηριστική των ιστορικών διαδικασιών, µέσω των οποίων διαμορφώθηκε εκείνο που γνωρίζουμε ως Επτανησιακό Ελληνισμό.

Βέβαια, η συγκεκριμένη οικογένεια δεν αποτελεί εξαίρεση, µια και οι περισσότεροι Ιόνιοι, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τάξεις, ακολούθησαν την ίδια πάνω ­κάτω πορεία, εντασσόμενοι και ταυτόχρονα διαμορφώνοντας τον, κάποτε τουλάχιστον, ιδιαίτερο τύπο του Επτανησίου. Αυτό που προσδίδει µια σχεδόν μοναδική ιδιαιτερότητα στην περίπτωσή µας είναι το γεγονός της διάσωσης του «κελύφους» της οικογένειας, του κτιρίου που αποτέλεσε την έδρα της τελευταίας κατά τα τελευταία 150 χρόνια.

Είναι γνωστό ότι µετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 -και την ακόµη πιο καταστρεπτική επέμβαση του τότε ελληνικού κράτους- τα αστικά κέντρα Ζακύνθου και Κεφαλονιάς οδηγήθηκαν σε πλήρη αφανισµό.

Έτσι το «ρωµιάνικο της χώρας» αποτελεί και το µόνο δείγμα μεγάλης κοσμικής αστικής αρχιτεκτονικής που έχει επιβιώσει μέχρι τις µέρες µας στην πόλη της Ζακύνθου. Και τούτο, µάλιστα, όχι µόνο όσον αφορά στην εξωτερική του µορφή, αλλά και στους εσωτερικούς του χώρους, καθώς και στο περιεχόµενο των τελευταίων.

Χτίστηκε κατά τη δεκαετία του 1660, από τον Άγγλο µεγαλέµπορο και πρόξενο της Αγγλίας στη Ζάκυνθο της εποχής, Jefferys, παραχωρήθηκε κάποια χρόνια αργότερα στον γαμπρό του, επίσης Άγγλο, Sargint. Την εποχή της Αγγλικής Προστασίας (1814-64) το κτίριο, προφανώς λόγω της καταγωγής των ιδιοκτητών του, χρησιµοποιήθηκε ως έδρα του Άγγλου διοικητή του νησιού (Resident), µε αποτέλεσμα οι Ζακυνθινοί του καιρού του να το γνωρίζουν ως «ρεζιντέντσα» (Residenza)

Αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ρώµα γύρω στα 1880 και από τότε αποτελεί την έδρα της οικογένειας. Το κτίριο υπέστη µεγάλες ζηµίες µε τους σεισμούς του 1953, χωρίς όµως να καεί από την µεγάλη πυρκαγιά που ακολούθησε τις σεισμικές δονήσεις.

Χάρη στην επιµονή του γνωστού λογοτέχνη Διονύση Ρώµα και στην αφοσίωση της συζύγου του Μαρίας, το παλιό αρχοντικό όχι µόνο δεν ξεθεµελιώθηκε, όπως τόσα και τόσα άλλα, αλλά αντίθετα αποκαταστάθηκε, σχεδόν ατόφιο, στην προσεισµική του µορφή. Βέβαια, το ενδιαφέρον του οικήµατος δεν περιορίζεται στην αποκατάσταση της εξωτερικής του όψης, αλλά και, κυρίως, στη διατήρηση των εσωτερικών του χώρων µε την προσεισµική τους µορφή, µορφή η οποία αντανακλά τις ανάγκες, τη νοοτροπία και τις ιδιαιτερότητες της κοινωνικής εκείνης τάξης που κάποτε κατασκεύαζε και κατοικούσε ανάλογα οικήµατα. Για τους ανθρώπους αυτούς το σπίτι στάθηκε και ένα όργανο καταγραφής και προβολής της οικογενειακής σπουδαιότητας, µέσω και χάρη στην οποία η οικογένεια επιτύγχανε την κοινωνική της καθιέρωση και την αναπαραγωγή της ισχύος. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο το εσωτερικό του κτιρίου, όπως άλλωστε και όλα τα προσεισµικά, και χαµένα σήµερα, αντίστοιχά του θύµιζαν περισσότερο µουσειακό χώρο, παρά χώρο κατοικίας, όπως τουλάχιστον τον εννοούµε εµείς σήµερα.

Μια άλλη ιδιοτυπία, σχετική µε την ιστορία της ιδιοκτήτριας οικογένειας, προσδίδει ακόµη µεγαλύτερο ενδιαφέρον στο κτίριο. Σε αντίθεση µε άλλες παλαιές επτανησιακές οικογένειες οι Ρώµα δεν ανέστειλαν την έντονη πολιτική και κοινωνική τους δράση µετά την αποχώρηση των Βενετών ή και των Άγγλων, αλλά συνέχισαν να δραστηριοποιούνται, σε πρωταγωνιστικούς πολλές φορές ρόλους, και µετά την ένωση των Επτανήσων µε την Ελλάδα.

Έτσι το σπίτι, το οποίο αποτέλεσε και την έδρα του «Ρωµιάνικου κόµµατος» µέχρι την εποχή του Μεσοπολέµου, στεγάζει ενθυµήµατα ­από αρχειακό υλικό µέχρι πολεµικά λάφυρα- από τα σηµαντικότερα ιστορικά ορόσηµα του νεότερου ελληνικού κράτους, όπως η Επανάσταση του 1821 ή οι Βαλκανικοί Πόλεµοι του 1912-13.

Από το 2007 μέχρι και πρόσφατα το ιστορικό σπίτι είχε τις πόρτες του ανοικτές για το κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα μια κοινωνία και μια εποχή που τόσα έχουν προσφέρει στην διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνισμού και που δεν υπάρχουν πια.

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Παραλιακή Λεοφώρος 58, 29100, Ζάκυνθος

GPS:

37.7896591172, 20.9002680976

Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Σημειώσεις

Το μουσείο είναι κλειστό μέχρι νεοτέρας.

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία