Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Σε κτήριο που κτίσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, στην άκρη της πόλης, κοντά στο γυμνάσιο και το λύκειο, γύρω στο 1970, συγκεντρώθηκαν όλα τα αρχαία ευρήματα από την περιοχή της Λαυρεωτικής που μέχρι τότε φυλάσσονταν σκόρπια σε διάφορους χώρους.

Αίθουσα 1η

Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να δει στη μικρή αίθουσα, αριστερά από την κεντρική είσοδο, ευρήματα που σχετίζονται με τα μεταλλεία και τον τρόπο εξόρυξης και επεξεργασίας του μεταλλεύματος κατά την αρχαιότητα: επιγραφές-ορόσημα που δήλωναν τα όρια και τον ιδιοκτήτη ενός μεταλλείου,  λιθαργύρους σε διάφορα σχήματα που ήταν το μετάλλευμα πριν την τελική εξαγωγή του αργύρου, καθώς και μολυβένια και σιδερένια αντικείμενα από το Θορικό και το Λιμάνι του Πασά, όπως «χελώνες» και φύλλα αργύρου (τυποποιημένες φόρμες για το εμπόριο), από τις οποίες έφτιαχναν  σταθμία (βάρη για το ζύγισμα εμπορευμάτων και νομισμάτων), υφαντικά βάρη, συνδέσμους για τα κτήρια και για την επισκευή των αγγείων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει τμήμα καλουπιού στις κοιλότητες του οποίου έχυναν άργυρο για να παραχθεί το κέρμα, το κομμάτι μετάλλου από το οποίο τυπωνόταν τελικά το νόμισμα.

Αίθουσα 2η

Εδώ εκτίθενται κυρίως κεραμικά ευρήματα από ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Λαυρεωτικής που χρονολογούνται από την Νεολιθική ως την Παλαιοχριστιανική περίοδο (6ος αι. π.Χ. – 4ος μ.Χ). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα από το Σπήλαιο του Κίτσου (5300-4300 π.Χ.), αιχμές βελών και δοράτων από οψιανό (ηφαιστειακό πέτρωμα), οστέινα εργαλεία, περίαπτα (αντικείμενα που κρέμαγαν στο λαιμό) κ. ά.

Στην ίδια αίθουσα παρουσιάζονται και ευρήματα από το Θορικό, τα νεκροταφεία στις πλαγιές του λόφου Βελατούρι και τον οικισμό του Αγίου Νικολάου, όπως αγγεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης,  καθώς και  ένα κομμάτι από μαρμάρινη επιγραφή σχετική με ψήφισμα που Δήμου Θορικίων που αναφέρεται στις θεατρικές χορηγίες.

Ευρήματα από τα νεκροταφεία του Σουνίου,  της Νόριας (Ελληνική Βιομηχανία Όπλων ) και του Μελισσουργού στα Καλύβια,όπως διάφορα αγγεία και στλεγγίδες (μεταλλικές ξύστρες για τον καθαρισμό του σώματος των αθλητών από το λάδι και την άμμο) μας μιλούν για τη ζωή ελεύθερων και δούλων. Αλλά και ευρήματα από θέσεις θρησκευτικές, όπως το Σπήλαιο του Πανός  στην Ανάβυσσο και του Αγίου Γεωργίου στον Θορικό μας πληροφορούν για τηντέλεση λειτουργικών πράξεων στους χώρους εργασίας. Ενδιαφέρον, τέλος,παρουσιάζουν και ευρήματα από αγροικίες και εργαστήρια, όπως κυψέλη, ανάγλυφες πήλινες πλάκες και πήλινη μήτρα αγγείων,  που μαρτυρούν ότι στις ασχολίες των κατοίκων συμπεριλαμβάνονταν και η γεωργία,  η μελισσοκομία και η κεραμική.

Αίθριο

Στο αίθριο  μπορεί κανείς να δει μαρμάρινα έργα της περιοχής, όπως ανάγλυφες πλάκες και τμήματα από τη  γλυπτική  διακόσμηση του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, επιτύμβια (πλάκες από τάφους) και αναθηματικά ανάγλυφα (αφιερώματα), αγάλματα της θεάς Αρτέμιδος και της Κυβέλης, που λατρεύτηκε στη Λαυρεωτική επειδή ήταν θεά του κάτω κόσμου, ομοίωμα ναού, καθώς και ένα τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου από παλαιοχριστιανική βασιλική.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Κλειστά

Τρίτη

08:00 - 15:00

Τετάρτη

08:00 - 15:00

Πέμπτη

08:00 - 15:00

Παρασκευή

08:00 - 15:00

Σάββατο

08:00 - 15:00

Κυριακή

08:00 - 15:00

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Ανδρέα Κορδέλλα 1, 19500, Λαύριο

GPS:

37.71683354164313, 24.053910970687866

Τηλέφωνο:
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

2€

Μειωμένο Εισιτήριο

1€

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία