Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Γεοεντοπισμός Μουσείου
Αναζήτηση

Πρόκειται για το πρώτο αγροτικό μουσείο που δημιουργήθηκε στο Θεσσαλικό χώρο. Το Αγροτικό Μουσείο Ιτέας ολοκληρώθηκε το 2005 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν στις 26/12/2006 από τον δήμαρχο Φύλλου Αντώνη Αναστασόπουλο. Στο Αγροτικό Μουσείο Ιτέας, την έδρα του πάλαι ποτέ δήμου Φύλλου αναβιώνει η καθημερινότητα μιας άλλης εποχής μέσα από 2,500 αντικείμενα που σχετίζονται με την αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του Θεσσαλικού κάμπου εκτίθενται σε ένα κτίριο 560 τ.μ. που διαμορφώθηκε κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό. Στο μουσείο ξετυλίγεται καρέ-καρέ η αγροτική ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της από τις εργασίες στο χωράφι μέχρι το νοικοκυριό. Η κατασκευή του εντάχθηκε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με προϋπολογισμό 740.000 ευρώ. Προσπάθεια και κόποι δημιούργησαν ένα πραγματικό στολίδι στο μέσον του κάμπου και μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και όχι μόνο

Με την ολοκλήρωση του έργου διαμορφώθηκε κατάλληλα ο περιβάλλοντας χώρος των 8,5 στρεμμάτων ο οποίος εντυπωσιάζει λόγω θέσης και λόγω των σπάνιων και καλά συντηρημένων παλιών αγροτικών μηχανημάτων. Μέσα στο πανέμορφο ανακαινισμένο κτίσμα στεγάζονται 2.500 εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου και σχετίζονται με την τοπική – αγροτική πολιτιστική – ιστορική κληρονομιά. Στο λαογραφικό μουσείο μπορεί κανείς να διακρίνει σπάνια αντικείμενα τα οποία ζωντανεύουν γλυκές αναμνήσεις και νοσταλγία του παρελθόντος στους μεγαλύτερους. Στην προσπάθεια να διασωθεί η τοπική ιστορία, οι δημότες του δήμου Φύλλου μικροί και μεγάλοι από την αρχή αγκάλιασαν με θέρμη και στήριξαν τη δημιουργία του δωρίζοντας ακόμη και οικογενειακά τους κειμήλια, ενώ οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τη μοναδικότητα, τη σπάνια συλλογή αντικειμένων, την τελειότητα που χαρακτηρίζει τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του μουσείου. Η επένδυση στον πολιτισμό όμως για το δήμο Φύλλου δεν έχει τέλος.

Σχεδιάζεται η κατασκευή παραδοσιακού οικισμού σε δημοτική έκταση (50 στρ.) ο οποίος θα αναπαριστά τον τρόπο ζωής των καραγκούνηδων και θα αναδεικνύει τα ήθη και έθιμα της περιοχής. Για τη δημιουργία του παραδοσιακού οικισμού το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Φύλλου αποφάσισε ομόφωνα τη δέσμευση 538.611 ευρώ και εντός του 2007 θα δημοπρατηθεί η κατασκευή του ελπίζοντας ότι μέσα από όλες αυτές τις δράσεις αλλά και από κάποιες άλλες που θα προκύψουν στην πορεία να μπορέσει να αναδειχθεί η φυσιογνωμία και την ταυτότητα του δήμου.

Ο τελευταίος δήμαρχος του Δήμου Φύλλου (πριν ο Δήμος Φύλλου ενσωματωθεί με το Δήμο Παλαμά), κ. Δημήτρης Αγγέλου, ανέφερε ότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να γίνει αποδέκτης ευρείας κλίμακας τουριστικών-εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. «Προσπαθώντας να δηλώσει την παρουσία του και τη διάθεσή του για προσφορά στον πολιτισμό, ο δήμος εμπνεύστηκε έναν χώρο στον οποίο η παρουσία πολιτισμού θα είναι μια αειφόρος εξελικτική διαδικασία. Έτσι, με τη συλλογική προσπάθεια όλων των φορέων της περιοχής, δημιούργησε το Αγροτικό – Λαογραφικό Μουσείο, έναν εκθεσιακό χώρο ανάδειξης στοιχείων αγροτικής κληρονομιάς. Απότερος στόχος πάντως είναι αφενός μεν να κληροδοτήσει στους νέους τις πολιτιστικές αξίες, διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, αφετέρου δε ν’ αναδείξει τον πεδινό τουρισμό, προσελκύοντας επισκέπτες με τον ντόπιο τρόπο ζωής, τη λαϊκή παράδοση και την ιστορία μας».

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Τρίτη

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Τετάρτη

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Πέμπτη

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Παρασκευή

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Σάββατο

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Κυριακή

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Ιτέα, 430 62, Καρδίτσα

GPS:

39.4514766, 22.1656338

Τηλέφωνο:
Φόρμα Επικοινωνίας
Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Δωρεάν Είσοδος

Η είσοδος είναι δωρεάν προς όλους

Αξιολογήστε το μουσείο

Μόνο εγγραμένα μέλη μπορούν να αξιολογήσουν. Δημιουργία Λογαριασμού

Δείτε και αυτά τα μουσεία