Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Δείτε τα άρματα μάχης του Στρατιωτικού Μουσείου του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων

Δείτε τα άρματα μάχης του Στρατιωτικού Μουσείου του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων
Blog

Το Στρατιωτικό Μουσείο Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα είναι η καρδιά και η ψυχή της ιστορίας των τεθωρακισμένων του ελληνικού στρατού. Το ελληνικό ιππικό εμφανίστηκε αρχικά το 479 Π.Χ. κατά τη διάρκεια της Μάχης στις Πλαταιές.

Ο Ελληνικός Στρατός θεωρεί την 1η Απριλίου του 1822 ως ημερομηνία γεννήσεως του σύγχρονου Ελληνικού Ιππικού. Στις 6 Ιουνίου, του 1946 καθιερώθηκαν επίσημα τα τεθωρακισμένα ως η συνέχεια του λαμπρού Ιππικού.

Στην υπαίθρια έκθεση του μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από κοντά αρκετά εντυπωσιακά άρματα μάχης που έχει χρησιμοποιήσει το Σώμα Τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες καθώς και πληροφορίες για μερικά από αυτά!

Ελαφρό Άρμα Κένταυρος Α- 27 ΜΚ VIII. (Βρετανικής κατασκευής).

Κατασκευάστηκε το 1942, και χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 52 παραδόθηκαν στον Ελληνικό Στρατό. Αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 1957. Είχε πλήρωμα 5 ανδρών, ζύγιζε 28.5 τον και έφερε ένα πυροβόλο 6 λιβρών ως κύριο όπλο και δύο πολυβόλα 7,92 ή 7,62 χιλ.

Μ- 16 (Μ3) Ημι- ερπυστριοφόρο όχημα μεταφοράς προσωπικού (Αμερικάνικης κατασκευής).

Ο ελληνικός στρατός πήρε το πρώτο Μ-3 μετά το 1945. Μετέφερε τον οδηγό και 12 άτομα. Εξοπλίστηκε με ένα πολυβόλο 0,50.

Μ- 47 μέσο Άρμα Μάχης (Αμερικάνικης κατασκευής)

Εξοπλισμένο με το ένα νέο πυροβόλο 90 χιλ, έφερε πλήρωμα 5 ανδρών, 2 πολυβόλα 0,30

Μ- 74 όχημα περισυλλογής (Αμερικανικής κατασκευής).

Παρουσιάστηκε το 1953. Τα πρώτα Μ- 74 παραδόθηκαν στον ελληνικό στρατό το 1957 και παρέμειναν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ο εξοπλισμός του είναι ένας γαιοπροωθητής , 2 ανυψωτικά και έλξεις των 4,5 t και 40 t αντίστοιχα. Φέρει ένα πολυβόλο των 0,50» και ένα των 0,30».

Μ-3 Α1 όχημα αναγνωρίσεως και μεταφοράς προσωπικού (Αμερικανικής κατασκευής).

Εισήχθη στον ελληνικό στρατό μετά από το 1945 στις τεθωρακισμένες μονάδες αναγνωρίσεως, και έφερε ένα πολυβόλο 0.50

Μ-32 Α1Β3 Όχημα περισυλλογής (Αμερικάνικης κατασκευής).

Ο ελληνικός στρατός άρχισε να το χρησιμοποιεί το 1946. Είχε πλήρωμα 4 ανδρών, ζύγιζε 28 τον, μέγιστη ταχύτητα 42 χλμ/ω, αυτονομία 160 χλμ, 27 τόνων έλξη και 2 πολυβόλα 0,30

Μ-59 ΤΟΜΠ (Αμερικάνικης κατασκευής).

Το Μ-59 ήταν το πρώτο αμερικάνικο αμφίβιο ΤΟΜΠ με ράμπα επιβίβασης στο πίσω μέρος και με 2 κινητήρες GMC ,έναν σε κάθε πλευρά. Το 1963 παρελήφθησαν συνολικά 400 κομμάτια από τον Ελληνικό στρατό. Μετέφερε 12 άνδρες μαζί με τον οδηγό και τον πολυβολητή, και έφερε ένα πολυβόλο των 0,50».

Μ60 Α1

Αυτή η έκδοση αντικατέστησε την αρχική των Μ60. Η θωράκιση αυξήθηκε ενώ το συγκρότημα ισχύος παρέμεινε το ίδιο. Το βάρος αυξήθηκε στους 49 τόνους. Καινούργια σχεδίαση μπροστινού μέρους του πύργου με αυξημένη προστασία και μειωμένη γωνία πρόσκρουσης της εχθρικής βολής. Ο χώρος του πληρώματος αυξήθηκε λόγω της νέας τοποθέτησης του πυροβόλου. Πολλές αλλαγές έγιναν στον πίνακα οργάνων, στα καθίσματα κ.α. Αναβαθμίστηκε επίσης και το σύστημα ελέγχου της βολής. Το πλάτος της ερπύστριας αυξήθηκε στις 28» για να ελαττωθεί η πίεση του εδάφους. Πρωτοεμφανίστηκε στον Ε.Σ. το 1993.

Μ60 Α3

Τελική έκδοση του μοντέλου της σειράς Μ60. Πρωτοπαρουσιάστηκε στον αμερικανικό στρατό στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στον Ε.Σ. το 1993. Σαν μέρος του κύριου εξοπλισμού του διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης, πιο αξιόπιστο συγκρότημα ισχύος, βλητικό υπολογιστή και τηλεμέτρηση με LASER για αυξημένη πιθανότητα ευστοχίας με την πρώτη βολή.

 LEO 1A4/GR

Το 1981 ο Ε.Σ. παραγγέλνει από τη γερμανική εταιρία KRAUUS – MAFFEI 104 άρματα μάχης LEO 1A4/GR. Είναι η πρώτη από μόα σειρά παραγγελίες, που θα φέρουν την Ελλάδα, 25 χρόνια αργότερα, στην πρώτη θέση του «Leopard club», έχοντας παγκοσμίως το μεγαλύτερο αριθμό Leopard στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα ελληνικά άρματα μάχης είναι κατά βάση τα αναβαθμισμένα Α3, με ένα νέο ΣΕΠ και το νέο EMES 12A1. Επίσης ο αρχηγός διέθετε δικό του ανεξάρτητο νυχτερινό περισκόπιο παρατήρησης και βολής το PERI R12 και όργανο νυχτερινής παθητικής σκόπευσης PZB 200. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1983 ως LEO 1GR.

Άρμα Μάχης Μ48 Α5

Αυτό το μοντέλο χρησιμοποιούσε το 105mm M68 πυροβόλο των Μ60 αρμάτων μάχης όπως επίσης και τον πετρελαιοκινητήρα τους. Ο τεράστιος πύργος των πρωτο- εμφανιζόμενων Μ48 αντικαταστάθηκε από μία καινούργια σιλουέτα ισραηλινής κατασκευής με χαμηλό προφίλ. Η ανάρτηση και οι ερπύστριες αναβαθμίστηκαν. Δε χρησιμοποιείται πλέον από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αναβαθμίστηκε από αρκετές σύμμαχες χώρες στην έκδοση M60. Τελευταίο μοντέλο της γραμμής M48.

Μ- 24 CHAFFEE Ελαφρό Άρμα Μάχης (Αμερικανικής κατασκευής).

Το Μ- 24 παραδόθηκε στον Ελληνικό Στρατό το 1950 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90 πολλά ήταν ακόμα σε χρήση για την παράκτια υπεράσπιση. Είχε πλήρωμα 5 ανδρών και έφερε πυροβόλο των 75 χιλ, δύο 0,30 πολυβόλα και ένα 0.50 πολυβόλο.

Νίκος Καββαδάς

Σχετικά με Νίκος Καββαδάς

Τα μουσεία πάντα ασκούσαν μια δύναμη πάνω μου λόγω της συμπυκνωμένης γνώσης, των εικόνων και των εμπειριών που μου προσέφεραν. Κάποια στιγμή αποφάσισα να ανταποδώσω αυτές τις όμορφες στιγμές και έτσι γεννήθηκε το museumfinder.gr

Σχόλια (1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Διαβάστε και αυτά τα άρθρα